Nejlepšími dabéry jsou pro letošní rok Plachý a Vránová

Přelouč - Nejlepším výkonem v dabingu se pro letošní rok prezentovali Jiří Plachý a Alena Vránová. V Přelouči oba převzali Cenu Františka Filipovského za nejlepší mužský, resp. ženský výkon v dabingu. Za mimořádné dabingové zpracování byl na čtrnáctém ročníku předávání oceněn snímek Impresionisté z produkce České televize.

Jiřímu Plachému připadla cena za dabingové ztvárnění role Flashe Maddena ve filmu V křesle režiséra. Alena Vránová zaujala porotu slovním doprovodem slečny Marpleové ve snímku nazvaném To je vražda, řekla. „Ta cena je pro mne velkým a milým povzbuzením. Když něco děláte půl století, tak už tušíte jak na to,“ prohlásila Vránová po přebírání ceny. Atmosféra slavnostního předávání se nesla v duchu vzpomínání na začátky a postupný vývoj dabingu v Čechách. Ocenění za celoživotní mistrovství v dabingu získali Jiřina Petrovická, Antonie Hegerlíková, Josef Zíma a Lubomír Lipský.

V Přelouči, místě narození legendárního Františka Filipovského, se pravidelně předává také cena za nejlepší zvuk dabovaného díla, kterou letos získal film Zodiac. Cenu Jednoty tlumočníků a překladatelů získal překlad snímku Hrozny hněvu od Jiřiny Hradecké. Cenu Fites za mimořádné dabingové zpracování díla si z Přelouče odváží dabing snímku Společnost mrtvých básníků. Za celoživotní mimořádnou dabingovou tvorbu Fites ocenil dramaturgyni Jarmilu Hampacherovou.

Ceny za nejlepší dabing se v Přelouči udělují od roku 1995, v nultém ročníku o rok dříve byl in memoriam oceněn i sám František Filipovský. První ocenění získali Jana Preissová a Viktor Preiss, ale každý za roli v jiném snímku. Manželé Preissovi patří mezi čtveřici herců, kteří Cenu Františka Filipovského dostali dvakrát - kromě nich se to podařilo už jen Aloisi Švehlíkovi a Simoně Postlerové.