Šímův obraz Léda s labutí se vydražil za 14,6 milionu

Praha - Obraz Josefa Šímy Léda s labutí se dnes v Praze vydražil za 14,6 milionu korun a stal se třetím nejdražším dílem prodaným v tuzemské aukci. Vyvolávací cena byla 2,8 milionu korun. Velký zájem byl také o obraz Antonína Procházky Kopretiny, který se začal dražit na 4,5 milionech, kupec ale nakonec zaplatil 10,1 milionu korun. I Procházka se tak dostal do žebříčku deseti nejdráže prodaných děl.

Šíma a Procházka patří do souboru děl, která se v Galerii Art Praha dražila již v minulých letech. Tehdy je koupil americký sběratel, stát pak ale díla prohlásil za kulturní památky a Američan je nemohl odvézt ze země. Obrazy proto znovu nabídl k prodeji.

Do tohoto souboru patří i Koupel nohou od Josefa Čapka, který se prodal za 7,9 milionu. Před dvěma lety se prodal za 9,3 milionu korun a půl roku držel rekord za nejdráže prodané dílo na českých aukcích.

Majitel Galerie Art Praha Vladimír Neubert a původní majitel děl, americký sběratel Peter Schwartz chtěli opětovnou dražbou děl poukázat na kulturní politiku státu v oblasti vývozu uměleckých děl. Je podle nich nespravedlivá vůči vlastníkům děl, v jiných evropských zemích umělecká díla běžně mění majitele napříč hranicemi a nikdo se nediví tomu, že umění slavných autorů trvale nepřebývá v zemi jejich původu. „Pokud má státní galerie o nějaké dílo zájem, může uplatnit předkupní právo; český stát o vlastní obrazy zájem nemá, jen uplatňuje zákaz vývozu,“ říká galerista.

  • Nejdražším obrazem prodaným v české aukci je Élévation IV od Františka Kupky - prodal se za 22,1 milionu korun.
  • Světový primát drží Jackson Pollock se svou abstrakní kompozicí No. 5 - ta se prodala za 140 milionů dolarů.