Kunderova Ptákovina byla přijata s nadšením

Praha - Činoherní klub v Praze dnes uvedl premiéru hry Ptákovina Milana Kundery. Režii inscenace, která se vrací na jeviště téměř po čtyřiceti letech, připravil Ladislav Smoček. Scénu navrhl Luboš Hrůza a kostýmy jsou dílem Simony Rybákové. Předpremiéry proběhy v červnu.

Groteskní absurdní hra pojednává o moci, jejím zneužívání i využívání na pozadí školního prostředí. Absurdní situace se začnou rozehrávat od chvíle, kdy se na školní tabuli ovjeví kosočtverec s rovnítkem a slovem ředitel.

„Byly tam přesně Kunderovy paradoxy a nakonec to byly ty nejkrásnější směšný lásky a s geniální pointou o moci, když chytrý vládne 'blbýmu', je to ta největší rozkoš. Závěr perfektní a klobouk dolů před autorem i 'činoherákem',“ řekl po premiéře divadelní teoretik Vladimír Just.

„Ve hře, která je stará 42 let, autor zformuloval mistrovským způsobem příběh, ve kterém se odráží nejzákladnější a nejustrojenější vztahy lidí. Co hýbe člověkem, to je ve hře jako základní. Je to souboj pocitu nadřazenosti s pocitem méněcennosti, to je to nejhlubší poznání, co je na dně velice přesně napsaných a formulovaných charakterů,“ uvedl Smoček.

Na české scéně tak mají diváci možnost vidět teprve druhý divadelní titul známého dramatika a spisovatele, který žije několik desetiletí ve Francii, v Česku veřejně nevystupuje a nekomunikuje s médii. Ani dnes se premiéry nezúčastnil a neví se, zda přijede na některou z repríz.

Ptákovinu napsal Kundera okolo roku 1966, ve svém raném dramatickém období. Poté se hrála jen krátce. K inscenaci v Činoherním klubu svolil jen proto, že Smočka zná několik desítek let. Spisovatel navíc povolil vydat text hry jako součást jevištního programu.

„Nepřestal jsem se k ní hlásit. Hra měla prostě podivný osud. Už si dnes nepamatuju, co jsem s jejím rukopisem podnikal, ale zřejmě teprve v roce 68 ho nějaká divadla přijala, takže první premiéra se uskutečnila po ruském vpádu, na začátku roku 1969, tedy v ten nejhorší možný čas. Hrála se v Liberci, v Ostravě, v Brně a v Praze ve zcela výjimečné euforii, ale též zcela výjimečně krátce, vlastně jen několik měsíců, protože koncem téhož roku dopadla na zemi definitivní tma a hra byla zakázána,“ napsal v rozhovoru do programu Milan Kundera.

Spisovatel je autorem tří dramatických textů Majitelé klíčů, Ptákovina a Jakub a jeho pán, kterého má, jak tvrdí, „bez výhrad rád“. Jeho obnovené nastudování mělo velký úspěch loni v Divadle Bez zábradlí.

Loni dostal Kundera Státní cenu za literaturu, konkrétně za první domácí vydání románu Nesnesitelná lehkost bytí s přihlédnutím k dosavadní prozaické a esejistické tvorbě. Pro ocenění si ale ze zdravotních důvodů nepřijel.