Coldplay poprvé v Česku

Praha - V pražské O2 Areně dnes zahraje své melancholické písně britské kvarteto Coldplay. Koncert je součástí světového turné, na němž londýnští hudebníci propagují své nejnovější album z června letošního roku.

Viva la Vida or Death and All his Friends, v pořadí čtvrtá deska kapely Coldplay, s názvem inspirovaným dílem mexické malířky Fridy Kahlo, střídá melancholické balady s energickými hitovkami. 

Britská čtyřka se do hvězdné ligy dostala svým předposledním albem X&Y. Na jedné straně komerční úspěch, na druhé kritika za nudnou rutinu. Coldplay angažovali slavného producenta a hudebníka Briana Ena, který spolupracoval se skupinou U2 nebo s Davidem Bowiem a to se jim vyplatilo. Už několik měsíců jsou v čele světových hitparád a v Česku se drží v první desítce nejprodávanějších alb.  

Skupina Coldplay s frontmanem Chrisem Martinem se dala dohromady na londýnské univerzitě v roce 96. Hned prvního alba Parachutes s hitem Yellow se prodalo na pět milionů kopií, což kapele zajistilo světovou popularitu. Úspěch kapela zaznamenala i ve Spojených Státech, kde získala Grammy.