Peter Greenaway v Praze osobně uvede svůj film o Rembrandtovi

Praha - Anglický režisér Peter Greenaway přijede do Prahy uvést svůj nový film Rembrandtova Noční hlídka. V kině Lucerna nejdříve 13. října povede "masterclass", na níž osobně publiku představí svou tvorbu a technologické postupy, následující den se uskuteční premiéra filmu.

Slavnostní premiéra začne v 18:30 také v kině Lucerna. Obě akce budou přístupné veřejnosti na základě zakoupení standardní vstupenky.

Rembrandtova Noční hlídka

Příběh začíná v roce 1642, kdy je Rembrandt van Rijn už jedním z předních evropských malířů. Všude zuří válka, ale jemu se daří dobře. Jeho žena Saskie a jeho agent ho ovšem přesvědčí, aby portrétoval skupinu amsterodamských měšťanů, kteří vytvořili jakousi polovojenskou milici jako místo pro své setkávání. Malíři se to příliš nezamlouvá, ale když odhalí, že se za společenstvím skrývají úklady, vražda a pokrytectví, rozhodne se do obrazu ukrýt pravdu. Vykreslí proto své chlebodárce tak, jak si podle něj zaslouží, což vyvolá očekávanou reakci.

Greenaway: režisér, malíř i skladatel 

Greenaway je jedním z nejexcentričtějších britských režisérů. Původně studoval malířství, filmy začal natáčet v roce 1966. Zabývá se filmem a výtvarným uměním v mnoha směrech, včetně snímků experimentálních, knižních ilustrací nebo příprav výtvarných instalací. Byl rovněž kurátorem výstav a psal pro divadlo i operu.

Jeho díla jsou pravidelně zařazována do soutěží prestižních filmových festivalů v Cannes, Benátkách nebo Berlíně. Jeho první celovečerní hraný film Umělcova smlouva, dokončený v roce 1982, mu přinesl velký mezinárodní ohlas kritků a rázem ho zařadil mezi nejvýznamnější filmové tvůrce současnosti. Reputaci tohoto filmaře ještě potvrdily filmy jako Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec nebo Prosperovy knihy, originální adaptace Shakespearovy Bouře. Rembrandtova Noční hlídka je prvním celovečerním filmem, který natočil od roku 1999.