Festival Mezipatra přiblíží život lidí po klíčové životní změně

Praha - Letošní devátý ročník festivalu filmů s homosexuální tematikou Mezipatra bude mít podtitul "Život po…" a zaměří se na lidi po zásadní životní změně. Návštěvníci festivalu mohou vidět desítky filmů zobrazujících život lidí po změně pohlaví, po zjištění diagnózy nemoci či ztrátě partnera nebo partnerky. Festival se uskuteční od 31. října do 12. listopadu v Brně a Praze.

Václav Havel:

„Živě si pamatuji doby, kdy každý, kdo se jakkoli vymykal, byl v nejlepším případě přehlížen, spíše ale zesměšňován, tupen a posléze vypuzen na okraj společnosti. Jsem rád, že dnešní společnost je přeci jen tolerantnější.“

„Téma není temné. Postavy letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a hrdinky, kteří se vykazují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít,“ uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel. Stejně jako v minulých letech nad přehlídkou převzal záštitu i bývalý prezident Václav Havel.

V Brně se úvodní část festivalu odehraje od 31. října do 8. listopadu v kině Art a v sále Břetislava Bakaly. Přehlídka bude pokračovat od 6. do 12. listopadu v pražských kinech Světozor a Lucerna; ozvěny festivalu se v následujícím měsíci uskuteční v několika dalších městech.  

Hostem festivalu bude německý režisér Rosa von Praunheim, jehož retrospektivu přehlídka rovněž uvede. Von Praunheim byl spoluzakladatelem německého hnutí za práva gayů a také jedním z prvních evropských režisérů otevřeně točících o homosexualitě. Pětašedesátiletý provokativní tvůrce, vlastním jménem Holger Mischwitzky, na sebe upozornil v roce 1971 filmem Perverzní není homosexuál, ale situace, v níž žije. Natočil ovšem vícero kontroverzních filmů, například snímek Jsem svou vlastní ženou o transvestitovi z bývalého východního Německa Charlotte von Mahlsdorf.

Vydáno pod