Stanislaw Soyka dnes zahájí Dny Varšavy v Praze

Praha - Polskou metropoli jako živé centrum kulturního dění chce představit cyklus akcí s názvem Dny Varšavy v Praze. První ročník, který dnes zahájí významný polský jazzman Stanislaw Soyka koncertem v Dejvickém divadle, se zaměřuje na hudbu a architekturu. Potrvá do 8. října a nabídne kromě jazzu i vážnou hudbu a současnou hudbu, výstavu varšavské architektury nebo přednášku.

Hudba… 

„Diváci uslyší hlavně blues,“ říká Soyka o svém dnešním vystoupení. S jazzem začal v 70. letech, předtím hrál vážnou hudbu, zejména baroko - to má podle něj s jazzem mnoho společného.

„Chceme prezentovat obyvatelům Prahy polské hlavní město, které je ve středoevropském regionu významné, sází na modernu a má živý kulturní život,“ řekl Maciej Ruczaj z pořádajícího Polského institutu v Praze. Příští rok se podle něj přehlídka rozšíří a zaměří na divadlo.

Jedním z vrcholů bude poté vystoupení světoznámého skladatele Krzysztofa Pendereckého, který bude 25. září dirigovat orchestr Sinfonia Varsovia na festivalu Pražský podzim.

…architektura… 

Proměny architektonické tváře polské metropole v posledním desetiletí představí výstava Současná architektura Varšavy ve Veletržním paláci, kterou mohou návštěvníci zhlédnout v rámci festivalu Architecture Week. Expozice nabídne od 30. září do 2. listopadu ukázku dvaceti projektů staveb realizovaných ve Varšavě v letech 1994-2005. O den dříve, 29. září, ji předznamená stejnojmenná přednáška polské odbornice na moderní architekturu Marty Leśniakowské z Ústavu umění Polské akademie věd.

…film a hudba

Předválečnou Varšavu přiblíží 7. října v Polském institutu film věnovaný legendárnímu písničkáři Henryku Warsovi, jehož melodie si broukala předválečná metropole. „Tragickou válečnou minulost připomene nejtalentovanější současná polská jazzová zpěvačka Aga Zaryanová, která vystoupí na koncertě Jazz v Rudolfinu s písněmi ze své desky Umírá krása, inspirované událostmi Varšavského povstání 1944,“ dodal Ruczaj. Její koncert 8. října Dny Varšavy uzavře.

Více informací na stránkách Polského institutu v Praze.