Malé oslavy Zdeňka Tyce míří do českých kin

Praha - Nový film režiséra Zdeňka Tyce Malé oslavy vznikl v koprodukci České republiky, Slovenské republiky a Itálie. Českým divákům se představí 23. října 2008. Pátý celovečerní film jednoho z nejosobitějších českých režisérů vypráví na pozadí rytmů salsy civilní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou, dospívání a ztracené nevinnosti.

„Mladý člověk si někdy připadá nechtěný, pouhá přítěž. Zvlášť když k tomu dodá svými chybami záminku a důvod. Všichni chybujeme. Stejně jako postavy v našem filmu, které se dostanou na křižovatku a musí volit. Příběh je universální, každý přece může být někdy ztracený. V odpuštění a lásce je naděje pro tento často krutý, ale přesto krásný svět. Myslím, že podobné příběhy se kolem nás odehrávají někdy v menší, někdy, bohužel, ve větší míře. Film si na nic nehraje, je to taková malá oslava,“ říká režisér Zdeněk Tyc.

O filmu:

Osmatřicetiletá Magda (Anna Šišková) má za sebou své životní prohry a tou poslední je vlastní kadeřnický salón, který zkrachoval dřív, než vůbec otevřel. A tak má Magda spoustu dluhů, výpověď z pronajatého bytu a strach o sebe a svoji dceru Agátu. Magdina kamarádka (Agi Gubíková) jí nabídne, že Agáta může na čas zůstat u ní, ale ve chvíli, kdy se seznámí s bohatým emigrantem (Boleslav Polívka), začne na provokující mladou dívku s krásným tělem žárlit a Agátu posílá okamžitě pryč. Agáta se stěhuje za matkou na ubytovnu, z bolestné reality ale utíká k partě mladých zlodějíčků do světa, kde nic není problém.

Záblesky štěstí se však mohou rodit i z nouze.

Námět a scénář pochází z pera Slaveny Liptákové (Květ sakury, Zostane to medzi nami), za kameru Tyc postavil zkušeného Mira Gábora (Příběhy obyčejného šílenství, Rok ďábla, Oběti a vrazi, Knoflíkáři). V hlavních rolích se představí česko-slovenské hvězdy Anna Šišková a Boleslav Polívka, které doplňuje mladá herečka a začínající dokumentaristka Tereza Nvotová a českému publiku prozatím nepříliš známá, o to však zajímavější slovenská herečka Agi Gubíková.

O režisérovi: