Film Děti noci, romantický příběh o dvou ztracených lidech, vstoupil do kin

Praha - Do filmové distribuce byl dnes slavnostně uveden film Michaely Pavlátové Děti noci. Martha Issová a Jiří Mádl, kteří v něm ztvárnili hlavní role, byli za herecké výkony oceněni na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. I pro tento film připravila Česká televize internetový speciál s fotografiemi, rozhovory a ukázkami.

„Film je o tom, co si kdo v něm najde. Může to být o tom, jak přežít období, kdy vám nic nejde a vy máte pocit, že to nikdy neskončí. Může to být o tom, že vedle vás je člověk, který by snad mohl být vašemu srdci bližší, kdyby byla možnost se na něj podívat jinýma očima. A nebo je to také o tom, jak to v životě chodí po rozchodu, s tím, že všechno trápení jednou pomine. Kdybych byla nucena hledat žánrové zařazení filmu, snad by se to dalo označit za romantický příběh o dvou ztracených lidech,“ přibližuje snímek režisérka Michaela Pavlátová, za jehož scénář získala Irena Hejdová Cenu Sazky. První verzi napsala jako svou absolventskou práci na FAMU.

Pavlátová v tomto svém druhém celovečerním projektu, intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí, vsadila na autentičnost a zajímavé prostředí pražského Karlína. „Prostředí Karlína si vybrala scenáristka a mně se to zdálo jako dobrý nápad. Jednak je to prostředí ne tak filmařsky zatím využité, dále je to ohraničené území, na jedné straně Vítkovem a na druhé Vltavou, což má málokterá pražská čtvrť,“ doplňuje režisérka.

K hereckým představitelům Pavlátová říká: „S obsazením obou hlavních postav jsem měla velké štěstí. Marthu jsem si vybrala okamžitě, protože jsem s ní chtěla pracovat, ale Jirku Mádla až po dlouhém váhání. Jsem velmi ráda, jestli se mi podařilo ho trochu vymanit z oné škatulky, do které byl v té době zakletý.“ Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela a Simona Babčáková.