Zelenkovi Karamazovi budou vysláni do bojů o Oscara

Praha - Film režiséra a scenáristy Petra Zelenky Karamazovi navrhla Česká filmová a televizní akademie k boji o nominaci na prestižního amerického Oscara. Při hlasování akademiků získal tento snímek nejvíce bodů.

Příběh filmu Karamazovi je zasazen do krakovské továrny, kde herci Dejvického divadla zkoušejí divadelní hru, která se ve filmu prolíná s jejich reálným životem a životem těch, kteří ji sledují. Scénář Karamazových Zelenka napsal na motivy slavného Dostojevského románu podle dramatizace Evalda Schorma, jíž bylo inspirováno i pražské Dejvické divadlo.

V nejlepší trojici se podle sdělení ČFTA dále v abecedním pořadí umístily snímky Tobruk režiséra Václava Marhoula a Venkovský učitel Bohdana Slámy. Nominace 81. ročníku Oscarů budou oznámeny 22. ledna 2009, vítězové budou vyhlášeni tradičně v Los Angeles 22. února.

Upoutávka na film Karamazovi (zdroj: ČT24)

Od poloviny 90. let doporučila Česká filmová a televizní akademie do klání o Oscara Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále, Švankmajerovo Šílení, Štěstí a Divoké včely Bohdana Slámy, Hřebejkovy filmy Horem pádem a Musíme si pomáhat, Trojanovy Želary, Svěrákův Tmavomodrý svět, Návrat idiota Saši Gedeona, Je třeba zabít Sekala Vladimíra Michálka a také jeho Zapomenuté světlo, Svěrákova Kolju a Díky za každé nové ráno Milana Šteindlera. Do nominací se dostaly snímky Želary, Musíme si pomáhat a Kolja, který Oscara v roce 1997 získal.

Vydáno pod