Nejlepším filmem všech dob je podle celosvětové ankety Kmotr

Londýn - Mafiánský film Kmotr od Francise Forda Coppoly z roku 1972 byl v rozsáhlé celosvětové anketě, jejíž výsledky zveřejnil britský časopis Empire, zvolen nejlepším filmem všech dob je. Do vytvoření pětisetmístného žebříčku se podle listu zapojilo 10 tisíc filmových diváků, režisérů, producentů a kritiků. V anketě dále zabodovaly například filmy Čelisti, Klub rváčů nebo letošní Temný rytíř.

Snímek líčící vzestup sicilské mafiánské rodiny v Americe v čele s Vitem Corleone (Marlon Brando) bývá za nejlepší film všech dob považován často. 175minutový film byl natočen podle románu a scénáře Maria Puzoi s rozpočtem 6 milionů dolarů. Byl nominován na 11 oscarů, zlaté sošky získal nakonec tři - pro herce Marlona Branda, za scénář a kameru. Divákům se vryla do paměti i hudba italského autora Nina Roty.   

Na druhém místě v anketě se umístil první z příběhů o neohroženém archeologovi Indiana Jonesovi Dobyvatelé ztracené archy, který režíroval Steven Spielberg. Na třetí příčku dali respondenti Impérium vrací úder, pokračování veleúspěšných Hvězdných válek.

Do první desítky se dále postupně zařadily celovečerní filmy Vykoupení z věznice Shawshank, Čelisti, Mafiáni, Apokalypsa, Zpívání v dešti, Pulp Fiction-Historky z podsvětí a Klub rváčů.

Do první dvacítky se dostal jen jeden snímek z 21. století, a to poslední příběh o Batmanovi Temný rytíř. Za překvapivé označila stanice BBC skutečnost, že se v žebříčku vůbec neumístily jinak úspěšné filmy jako kultovní road movie Bezstarostná jízda, slavný muzikál Za zvuků hudby či oscarový Zamilovaný Shakespeare.

20 nejlepších filmů podle Česko-slovenské internetové filmové databáze

Vykoupení z věznice Shawshank, Forrest Gump, Přelet nad kukaččím hnízdem, Kmotr, Schindlerův seznam, Kmotr II, Dvanáct rozhněvaných mužů, Tenkrát na Západě, Sedm, Rain Man, Hodný, zlý a ošklivý, Spalovač mrtvol, Zelená míle, Temný rytíř, Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz, L. A. - Přísně tajné, Terminátor 2: Den zúčtování a Mlčení jehňátek.