Národní divadlo dnes uvede „novou“ Prodanou nevěstu

Praha - Opera Národního divadla připravila první premiéru sezony - nové nastudování Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. Jednu z nejznámějších českých oper, která se dodnes hraje po celém světě, svěřilo Národní divadlo poprvé ve své historii ženě, mladé režisérce Magdaleně Švecové. Ta si ke spolupráci přizvala scénografa Petra Matáska, kostýmní výtvarnici Zuzanu Přidalovou a choreografku Ladislavu Košíkovou. V komediantské scéně ve třetím jednání vystoupí i známé Divadlo Continuo. Operu diriguje Ondrej Lenárd.

Nové nastudování Smetanova a Sabinova nesmrtelného příběhu z české vesnice bylo úspěšně uvedeno již v červnu na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl, na zítřek je připravena druhá premiéra. Diváci na jevišti uvidí Ivana Kusnjera v alternaci s Romanem Janálem jako Krušinu, v roli Ludmily Jitku Soběhartovou nebo Yvonu Škvárovou, v roli Mařenky se budou střídat Dana Burešová, Petra Šimková a Pavla Vykopalová.

Oceněni budou nejen pěvci 

Před dnešní premiérou budou na scéně Národního divadla slavnostně předány Ceny Komerční banky za nejlepší premiérové výkony sólistů uměleckých souborů baletu, činohry a opery Národního divadla v minulé sezoně. Na toto ocenění byli za operu nominování Kateřina Kněžíková za roli Nanetty v opeře Falstaff a Ivan Kusnjer za roli Falstaffa.

Operní evergreen

Prodaná nevěsta zaznívá z jeviště Národního divadla téměř nepřetržitě od samotného počátku dodnes, letos uplyne 125 let od prvního uvedení  v Národním divadle. V posledních letech se již stalo tradicí, že každé nové umělecké vedení opery vytváří vlastní inscenaci Prodané nevěsty, do níž vtěluje své divadelní vize a myšlenky, nová inscenace je v pořadí 20. nastudováním kusu v Národním divadle.

Nejbližší termíny uvedení

Během podzimu se bude Prodaná nevěsta hrát v reprízách 28. září, 6. října, 14. října, 18. listopadu, 24. listopadu. Na neděli 28. září je připraveno i odpolední představení pro děti.