Začíná Muzika - veletrh věnovaný hudbě

Praha - Hudební veletrh Muzika dnes začíná na pražském Výstavišti. 11. ročník potrvá do 27. září a nabídne množství hudebních nástrojů, světel i umělců. Letos se představí 62 vystavovatelů, o 18 více více než loni. Oproti roku 2007 se také o zhruba 1250 metrů čtverečních zvýšila výstavní plocha na letošních 2580 metrů čtverečních, novinkou je i prezentace chrámových varhan. Studenti hudebních škol mohou veletrh navštívit zdarma.

Muzika je jen jedna - tak zní slogan letošního veletrhu. Organizátoři slibují, že aktuální ročník bude opravdu výjimečný. 200 firem z celého světa představí elektrické i akustické nástroje, reprodukční techniku nebo osvětlení.
 
„Letošní ročník je výjimečný tím, že po dohodě Asociace prodejců hudebních nástrojů a Asociace výrobců hudebních nástrojů se na rozdíl od minulých let koná pouze jeden veletrh, což se pozitivně projevilo na počtu vystavovatelů,“ sdělila za pořadatele Ida Votavová. Upřesnila, že před dohodou obou asociací se na stejném místě a v podobném termínu koly veletrhy Muzika a Huvel, což ve svém důsledku poškozovalo vystavovatele i pořádající společnosti.

Nástroje jednotlivých výrobců budou přímo na Výstavišti v tzv. seminárních místnostech předvádět špičkoví hudebníci. Některé firmy budou kromě toho mít i vlastní zkušebny. 
 
K veletrhu tradičně patří i dopravodný program v podobě koncertů a hudebních produkcí. Před Průmyslových palácem se na dvou podiích ukáže například skupina Sunshine, Blue Effect nebo Kurtizány z 25. avenue.