Paul McCartney vystoupí v Izraeli

Tel Aviv - Izrael zaplavily plakáty s fotografiemi slavného hudebníka Paula McCartneyho zachyceného ve všech možných polohách, se slavnou kytarou Rickenbacker v ruce. Šestašedesátiletý Brit je první ze slavných Beatles, který v Izraeli vystoupí. On a jeho stočlenný doprovod zabrali tucty pokojů v hotelích na telavivském pobřeží. Na dnešní večerní koncert v parku u řeky Jarkon se chystají studenti, školáci, politici i slavné osobnosti. Z rádií se už několik dní linou známé skladby Beatles, McCartney zřejmě alespoň na prchavý okamžik sjednocuje nesjednotitelné.

Vstupenka do vzdálenosti 30 metrů od legendy stojí 1 000 eur (24 000 korun). Místo k poslechu nejslavnějšího kytaristy-leváka na trávníku o kus dál stojí desetkrát méně. „Je to historická událost. V Izraeli už koncertovali Elton John, Madonna nebo Eric Clapton, ale McCartney, to je jiná, to je živoucí legenda,“ říká novinář Benny Dudkevič. Očekává se, že večer několik fanynek omdlí, počet zhroucených dívčích organismů však zřejmě ani zdaleka nedosáhne čísel z hollywoodského koncertu Beatles roku 1964.

Izraelské noviny věnují McCartneymu několikastránkové materiály. Ví se, že zazpívá klasické skladby skupiny a spekuluje se o tom, že slova slavné Hey Jude třeba upraví na Hey Jews. Všechna média připomínají rok 1965, kdy Izrael plánovaný koncert Beatles zrušil - ze strachu před negativním vlivem na svou mládež.

Poselství Beatles poprvé v místě vypjatého sváru

McCartney se vůbec poprvé ocitá v dosud nepoznaném horkém ovzduší blízkovýchodního konfliktu. Islámští radikálové hrozí, že ho zabijí. Děti zpěváka jej prosily, aby se vystupování v Izraeli vzdal. McCartney ale opakuje, že přináší především hudbu, „bez níž by byl svět strašné místo“. Slovy skladby Give Peace a Chance svého někdejšího kolegy Johna Lennona nabádá lidi, aby dali šanci míru.

Ačkoli je McCartneyho koncert událostí roku, před jeho hotelem stál dnes ráno oproti očekávanému davu jen hlouček opravdu nejvěrnějších fanoušků. Přišli v naději, že zpěváka uvidí na vlastní oči. Mnozí připouštějí, že kdyby se tak stalo, zůstali by oněmělí a spokojili se s fotografií a autogramem. Mnozí z nich se navzájem znají z diskoték.

Devětadvacetiletého Evgenyje Roizina láskou k Beatles nakazil otec. Celý jejich byt je ozdoben plakáty skupiny a Evgenyj byl mezi těmi, kdo stáli v nekonečné frontě na vstupenky hned první prodejní den. Díky tomu budou s otcem stát ve čtvrté řadě. Další v hloučku je americká turistka, která odmítá hovořit s novináři, aby Brita náhodou nepropásla.

Daniel Eliuf si vyhrnuje rukáv, aby ukázal tetování s Beatles, prý jediné v celém Izraeli. Na kůži má elegantním písmem nápis Beatles Forever. Eliuf stojí připraven s McCartneyho deskou a perem v ruce. Ať ho prý novináři klidně citují: „McCartney je talentovanější, než byl Lennon“, říká. „Je jako Mozart. Už jsem se smířil s tím, že ho nikdy neuvidím naživo, a teď se mi tady plní sen,“ zářil Eliuf do televizní kamery.