Na obrazovkách ČT se začaly odehrávat nové osudy Nemocnice na kraji města

Praha - Čtvrtá řada populárního seriálu Nemocnice na kraji města dnes vstoupila na obrazovky České televize. Autorkou série s podtitulem Nové osudy je Lucie Konášová, režie se ujal Viktor Polesný. "Nezůstane kámen na kameni, nová autorka uchopila hrdiny původní nemocnice a přidala spoustu hrdinů nových a mladých," prozrazuje Magdalena Dietlová, vdova po autorovi původního seriálu. Podrobné informace o seriálu včetně rozhovorů, fotografií a "pavouka" vztahů mezi hlavními postavami jsou k nalezení na internetovém speciálu ČT.

Blažej, Čeňková a nová generace 

Ze známých postav se v nových dílech diváci opět setkají například s ředitelem nemocnice Arnoštem Blažejem - Josefem Abrhámem nebo novou primářkou Alžbětou Čeňkovou - Eliškou Balzerovou. Naopak chybět bude doktor Cvach, jehož představitel Josef Vinklář před rokem podlehl rakovině. Podle tvůrců nešlo o roli dramaticky určující, proto úmrtí nenaruší dějovou linii seriálu.

Čtyřlístek hlavních hrdinů seriálu tvoří Čeňková s Blažejem, jeho synem (Saša Rašilov) a sestrou Fany (Danica Jurčová). Ve třinácti dílech se k nim připojují další nové postavy - mladý ortoped Kryštof Pavelka (Richard Krajčo) nebo doktorka Marie Hudcová (Vilma Cibulková), přezdívaná po celé nemocnici Bloody Mary.

Diváci už nebudou pravidelně vídat ani primáře Sovu v podání Ladislava Chudíka - pouze v úvodním díle se v parku domova důchodců setká se současnou primářkou Alžbětou Čeňkovou, aby se společně domluvili na návštěvě oslav 50. výročí založení nemocnice v Boru.

Více prostoru ženám a nemocnici 

Lucie Konášová navázala na scénáře, které k první řadě napsal Jaroslav Dietl a ke druhé Petr Zikmund. Největší inspirací jí prý byla Dietlova série a její autor samotný. Příběhy v „Nemocnici“ mají být více vyprávěny přes ženské figury. Oproti dílům z minulé série by také děj měl být více uzavřený v samotné nemocnici a podle Konášové více prostoru dostane humor.

Přes 200 účinkujících 

13 nových dílů se natáčelo od poloviny května loňského roku do začátku ledna, natáčení trvalo 149 dnů. Tvůrci seriálu vystřídali 80 různých míst včetně Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, točilo se i v Žatci, ve studiích na Kavčích horách, na Zbraslavi, Slapech či v Dobřichovicích. Celkem se na obrazovce bude střídat 60 herců ve velkých a středních rolích a dalších 170 v malých rolích. 

Nemocnice na kraji města stojí už třicet let

Dvacetidílná Nemocnice na kraji města byla 24. seriálem Československé televize a devátým z pera Jaroslava Dietla. Natáčení první třináctidílné série začalo v roce 1976 s Karlem Högerem v roli primáře Sovy. Höger však půl roku po začátku natáčení zemřel, a tak byl narychlo vybrán slovenský herec Ladislav Chudík. Premiéra první série se začala vysílat 5. listopadu 1978. Jelikož se u diváků setkala se zcela mimořádným ohlasem, následovalo ji roku 1981 dalších sedm dílů druhé série.

Iniciátorem pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech byl Borek Severa ze společnosti MediaConsulting. Natáčení si vyžádalo souhlas hlavních třinácti protagonistů a Magdaleny Dietlové, dědičky práv na seriálové postavy Jaroslava Dieta. Třetí řada byla dosud nejsledovanějším původním českým seriálem. Na přelomu let 2003 a 2004 ho podle údajů ČT sledovalo v průměru téměř 38,6 procent dospělých diváků.