Tři české stavby jsou nominované na cenu Miese van der Rohe

Praha - Ocenění, které nese jméno slavného autora brněnské vily Tugendhat Ludwiga Miese van der Rohe, uděluje každé dva roky Evropská unie. Pro rok 2009 jsou za Česko nominované Středisko ekologické výchovy Sluňákov, nové ústředí ČSOB v Praze a pražský hotel Metropol.

Miesova cena patří mezi prestižní evropské přehlídky realizovaných staveb. Jejím smyslem je podpořit kvalitní současnou architekturu a ukázat, jak významnou roli hraje při tvorbě evropské společnosti a kultury.

Tři české stavby sklidily i domácí ocenění, případně se o nich alespoň vedla odborná debata jako o kvalitních stavbách. Centrum ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov se loni stalo vítězem Grand Prix Obce architektů, nízkoenergetický dům dostal i cenu ministra životního prostředí. Budova ČSOB je největší realizací podle ekologických standardů ve střední Evropě a Grand Prix dostala letos, kromě toho také třeba ocenění v soutěži Stavba roku, v níž bodoval i hotel Metropol. Ten patří k výjimečným počinům mezi novostavbami na území Pražské památkové rezervace a i třeba Klub za starou Prahu, který na zásahy do historického centra hledí přísným okem, stavbu nominoval na svou cenu za nejlepší novostavbu v historickém prostředí.

Sluňákov projektovalo studio Projektil architekti, ústředí banky AP Atelier a na Metropolu se podílela studia Chalupa architekti a d u m architekti.

Do soutěže o Cenu Miese van der Rohe zasílá Česká republika své nominace od roku 1997. Předchozími českými finalisty soutěže byly IPB Banka v Brně (1997), MUZO Praha (2001), Palác Euro v Praze a průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě (2003), klášter trapistů v Novém Dvoře (2005) a Obchodní dům Selfridges v Birminghamu (2007).

Cenu uděluje každé dva roky Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe. Stavby nemohou do soutěže přihlásit investoři, dodavatelé ani sami architekti. Nominují je vyzvaní nezávislí experti z celé Evropy a profesní instituce, které jsou členy Evropské rady architektů - mezi nimi je i Česká komora architektů. Vypisovatel soutěže také oslovuje organizace, muzea či centra architektury v celé Evropě.

Cena Evropské unie pro současnou architekturu je dotovaná částkou 60.000 eur (asi 1,5 milionu korun); porota udělí ještě zvláštní cenu pro začínající architekty s odměnou 20.000 eur (asi půl milionu korun).