Struny podzimu dnes zahájí mladá sopranistka z La Scaly

Praha - Převážně v duchu italského bel canta se dnes ponese zahájení 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu. Ruská sopranistka Irina Lungu přednese ve Stavovském divadle za doprovodu Pražské komorní filharmonie (PKF) program složený převážně z děl mistrů italské opery, i když nebude chybět ani árie z Mozartova Dona Giovanniho. Publikum se může těšit také na opus dalšího italského operního génia Gioacchino Rossiniho - operu L´Assedio di Corinto (Obléhání Korintu). Festival letos potrvá do 19. listopadu a nabídne pestrou hudební paletu v tradičních třech řadách. Na jevištích zazní vážná hudba, jazz i experimentální projekty.

Ve 23 členkou La Scaly 

Osmadvacetiletá sopranistka původem z Moldávie je od roku 2003 členkou milánské La Scaly, kde ztvárnila několik titulních rolí. V květnu loňského roku na sebe strhla pozornost, když zaskočila za Angelu Gheorghiu v roli Violetty (La traviata) po boku tenoristy Ramona Vargase. Právě bel canto podle jejích slov vyhovuje jejímu hlasu nejvíce. „Její mladý a přesto skvěle ovládaný hlas přinese nevšední zážitek,“ zve posluchače Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Irina Lungu

  • je vítězkou celé řady prestižních mezinárodních pěveckých soutěží, mj. Bella Voce v Moskvě, soutěže Jeleny Obrazcovové v Petrohradu, Čajkovského soutěže v Moskvě, soutěže Marie Callasové v Aténách, soutěže Belvedere ve Vídni, Operalie v Los Angeles a mnoha dalších
  • vystupovala i na dalších italských scénách, např. v Teatro Donizetti v Bergamu, v Teatro Bellini v Catanii, Římské opeře, londýnském Theatre Royal Drury Lane
  • v La Scale by se měla objevit v Donizettiho Marii Stuartovně a Verdiho Luise Millerové
  • v Turíně bude zpívat Violettu, v Parmě Donizettiho Lucii z Lammermooru, Massenetovu Manon a Mozartovu Fiordiligi. V Manchesteru se představí spolu s BBC Orchestra v Pucciniho Bohémě.

Autor Nouby s taktovkou 

Zahajovací koncert povede francouzský dirigent Michel Swierczewski, nadšený propagátor hudby 20. století, velmi dobře známý českému publiku. S Pražskou komorní filharmonií doprovázel na Strunách podzimu před třemi lety francouzskou sopranistku Natalii Dessay a v loňském roce uvedl v Praze originální projekt Nouba v Rudolfinu. S PKF doprovázel Magdalenu Koženou na ceněné nahrávce Le belle immagini pro Deutsche Grammophon.

Inspirace - crossover - osobnosti - spotlight 

Program letošního ročníku festivalu rozvíjí již tradiční dramaturgickou osu tří řad inspirace, crossover, osobnosti a nově přidal projekt Spotlight s podtitulem Struny podzimu představují vycházející hvězdy. Výrazným rysem letošního ročníku jsou objevy v podobě originálních festivalových projektů, které festival Struny podzimu každoročně iniciuje. Patří k nim kromě premiéry projektu Lenky Dusilové Clarinet Factory s Beatou Hlavenkovou především koncert slavné izraelské skladatelky a písničkářky Chavy Alberstein s českými hosty (mj. ze skupiny Čechomor) nebo závěrečný koncert Joela Frederiksena a Jiřího Pavlici s jejich ansámbly. 

Kvartet francouzského klavíristy Françoise Couturiera zahraje koncertní verzi nahrávky Nostalgie - Píseň pro Tarkovského, dále je připraven například koncert tria Libanonce Rabih Abou-Khalila, který využívá netradiční skladbu hudebních nástrojů - oud, klavír a bicí. V rámci Francouzské sezony vystoupí soubor Les Arts Florissants s nastudováním koncertního provedení barokní opery Jeana-Philippa Rameaua Les Indes Galantes. Po nedávném vystoupení s Českou filharmonií opět v Praze vystoupí mladá talentovaná houslistka Julia Fischerová.

Pro velký zájem publika uvede festival hned tři koncerty dvakrát. Jedná se o projekt Lenky Dusilové, Beaty Hlavenkové a Clarinet Factory a dále koncert sardinského mužského sboru Tenores di Bitti a multiperkusionisty Martina Grubingera, první hvězdy řady Spotlight.

Struny podzimu 2008

  • 28. září: Irina Lungu & Pražská komorní filharmonie. Dirigent: Michel Swierczewski
  • 30. září: François Couturier Quartet
  • 11. října: Chava Alberstein & hosté
  • 19. října: Julia Fischerová & Württembergisches Kammerorchester. Dirigent: Ruben Gazarian
  • 21. a 22. října: Lenka Dusilová & Beata Hlavenková & Clarinet Factory
  • 1. listopadu: Les Arts Florissants. Dirigent: William Christie (Les Indes Galantes)
  • 5. a 6. listopadu: Tenores di Bitti
  • 11. listopadu: Rabih Abou-Khalil & Joachim Kühn & Jarrod Cagwin
  • 19. listopadu: Joel Frederiksen a Ensemble Phoenix & Jiří Pavlica a Hradišťan

Spotlight: 8. a 10. listopadu: Martin Grubinger & Per Rundberg (klavír)