Studenou válku připomíná londýnská výstava i s modelem Ještědu

Londýn - Výstavu designu z období studené války připravilo londýnské Victoria and Albert Museum. Mezi třemi stovkami předmětů je nábytek, vesmírné technologie, slavná plátna, domácí spotřebiče, filmy i architektura. Československu dělá reklamu např. špičkové sklo nebo model ještědského vysílače. Britská kritika expozici opěvuje jako jednu z nejlepších za celé roky.

Tříkolka Messerschmitt s aerodynamickým tvarem, v jejímž kokpitu se řidič mění v pilota. Slavná Vespa, po které v padesátých letech toužila mládež. Futuristická křesla, televize, rádia, kuchyňské spotřebiče. Věci navržené v období strachu i velkého očekávání.

„Umělci a designéři byli vzrušení z možností nových materiálů a z výroby nových předmětů pro nový život. Studená válka je érou naděje a optimismu,“ popsal ducha doby kurátor výstavy ve Victoria and Albert Museum David Crowley. „Byla to doba, která říkala, že na Západě se dělají lepší kuchyňské spotřebiče,“ přidal se s komentářem o tehdejším soutěžení Nigel West, britský spisovatel a odborník na studenou válku.

„Nejlepší sklo té doby? V Československu“

kurátor výstavy David Crowley

Zastoupení Československa dokazuje, že jeho design patřil ke světové špičce. Je tu stůl s hudební soupravou a lampou od Eugena Jindry. Textilie a sklo. Klenoty Václava Ciglera, díla Jiřího Koláře a model vysílače na Ještědu. To, že umělecké sklo z Československa hrálo v tehdejší době prim, potvrdil i kurátor výstavy Crowley. „Kde se v 50. a 60. letech dělalo nejlepší umělecké sklo? V Československu. Pro Londýn je absolutním darem vidět úžasné práce Brychtové a Libenského,“ chválil.

Vydáno pod