Sluha dvou pánů dohnal Kočičí hru, hrál se už 403krát

Praha - Miroslav Donutil v titulní roli Goldoniho komedie Sluha dvou pánů stanul dnes na jevišti Národního divadla již po 403. Hra tak vyrovnala dosavadní rekord Kočičí hry Istvána Örkényho, která se na prknech nejvýznamnějšího českého divadla hrála v letech 1974 až 1982. Hlavní roli v ní ztvárnila Dana Medřická.

Sluha dvou pánů se v Národním divadle hraje už od roku 1994 a Donutil o dnešním jubilejním představení řekl: „Troufl bych si i na pětistou reprízu. Počítám, že v tu dobu by mi bylo už 60 let a mohl bych se tak důstojně rozloučit s angažmá na české první scéně.“

Zatímco herecké obsazení většiny postav doznalo v průběhu let změn (v dalších devíti rolích se vystřídaly téměř tři desítky herců), Miroslav Donutil je roli neodolatelného sluhy Truffaldina i přes její fyzickou náročnost věrný. „Každé představení je pro mne potěšením,“ uvedl Donutil a prozradil, že barevné triko, které si na jeviště obléká, je už druhé, ale kalhoty jsou původní. „Stále drží pohromadě, i když mi v šatně deset let visí nové,“ poznamenal.

403 repríz je vskutku úctyhodné číslo a dožije se ho jen málokterá inscenace. Rekordmanem, na kterého Sluha dvou pánů zatím nemá, je inscenace Kouzelný cirkus, která se již od roku 1977 hraje v pražské Laterně magice. Dodnes měla tato hra téměř 5900 repríz.