Vyprodaná pražská hala bouřlivě aplaudovala Leonardu Cohenovi

Praha - Beznadějně vyprodaná pražská Tesla Arena ocenila sobotní vystoupení kanadského písničkáře Leonarda Cohena bouřlivými ovacemi vestoje. Čtyřiasedmdesátiletý hudebník koncertoval bez předkapely a během více než tří hodin představil průřez svou mnohaletou tvorbou. Posluchači na většinu skladeb reagovali potleskem už po zaznění prvních tónů.

Na turné se slavný básník, skladatel a interpret vydal po patnáctileté přestávce a v České republice vystoupil poprvé. Koncert si proto nenechala ujít řada hudebních osobností. „Je to pro mě splnění životního snu, Cohena jsem ještě na živo neviděl a už jsem ani nedoufal, že ho někdy uvidím,“ řekl známý hudební publicista Jiří Černý. Mnozí lidé kvůli dlouhým frontám při vstupu do haly přicházeli až v průběhu koncertu.

Více než tříhodinovou produkci odstartovala skladba Dance Me To The End Of Love. Do přestávky, která koncert rozdělila na dvě části, zazněly například písně Bird on a Wire, The Future, Who By Fire či In My Secret Life. Cohen, oblečený do tmavého obleku s typickým kloboukem na hlavě, působil uvolněným dojmem, žertoval a vedle zpěvu na jevišti také recitoval. Prostor na sóla dostali i členové doprovodné kapely a tři sboristky.

Obecenstvo nechtělo Cohena pustit z jeviště

Druhou část vystoupení zahájila skladba Tower Of Song. S kytarou v ruce zazpíval i svou nejznámější baladu Suzanne, která je v Česku známá v podání Václava Neckáře. Následovaly další melancholické hity Hallelujah či I'm Your Man. Jako první přídavek si lidé vytleskali slavnou skladbu So Long, Marianne, pojednávající o Cohenově rozchodu s Norkou Marianne, s níž žil s přestávkami sedm let. Mezi dalšími přídavky nechyběla ani jedna ze zásadních částí Cohenova repertoáru Sisters Of Mercy. Společně s kapelou se na závěr rozloučil sborovým zpěvem skladby Whither Thou Goest.

Na turné se slavný básník, skladatel a interpret vydal po patnáctileté přestávce a jeho koncerty se setkaly s velkým zájmem fanoušků. První vystoupení byla za několik minut vyprodána. V první vlně Cohen odehrál 51 koncertů, poté turné přerušil, aby si odpočinul. V červenci oznámil data druhé části světové šňůry, jejíž součástí je i Praha. Z České republiky zamíří do polské Vratislavi, kde zazpívá 29. září.

Leonard Cohen
Zdroj: ČT24