Výstava fotografií dokumentuje české pohraničí před válkou a dnes

Krnov - V Krnově v sobotu skončila výstava fotografií Zmizelé Sudety, která dokumentuje české pohraničí před druhou světovou válkou a dnes. Sdružení Antikomplex se tak snaží svými projekty přimět českou veřejnost k diskuzi o citlivém tématu odsunu Němců a devastaci krajiny Sudet. Na přání německých rodáků z Krnova se akce konala v židovské synagoze, kterou místní Němci uchránili před vypálením při Křišťálové noci v roce 1938. Fotografie se nyní přesunou do saského Marienbergu.

Kromě měst a vesnic Nízkého a Hrubého Jeseníku mapuje výstava i další lokality nacházející se po celé hranici České republiky. „Výstava sdružení Antikomplex nemá žádný politický podtext. Na kontrastu opuštěnosti jednotlivých míst ukazuje rozsah devastace pohraničí,“ uvedl správce krnovské synagogy Jan Stejskal.

Návštěvníci si výstavu chválí. Připomínat historii těchto území je podle nich velice důležité. Češi by si měli uvědomit, že na místech, která pokládají za vlastní, nikdy nežili sami. „Já jsem současník, já jsem tady v Krnově žila. Když mi bylo deset roků, žili jsme tady Češi i Němci dohromady, všichni stejně,“ komentovala výstavu jedna z návštěvnic.

V listopadu se fotografie do České republiky opět vrátí. Jejich další působiště najdou zájemci na internetových stránkách Antikomplexu.