Zemřel spisovatel a dramatik Adolf Branald

Praha - Ve věku 97 let dnes zemřel slavný český spisovatel a dramatik Adolf Branald, autor knih jako Dědeček automobil a Vizita, na motivy které vznikly známé filmy Pozor, vizita! a Sestřičky. K jeho dalším proslulým dílům patří Stříbrná paruka, Skříňka s líčidly, Valčík z Lohengrina nebo Děkovačka bez pugétu.

Branald se narodil 4. října 1910 v herecké rodině. Tatínek byl operetní herec a režisér, autor divadelních her, a divadlu se věnovala i jeho maminka. Už od dětství se proto Branald objevoval v divadle a dokonce i na filmovém plátně.

Svá první díla Branald napsal na sklonku čtyřicátých let. Za normalizace ho však režim na čas umlčel. Trnem v oku bylo komunistickému vedení to, že slavný spisovatel opustil v roce 1969 náruč KSČ. Po revoluci se ale karta obrátila a Branald byl za svou tvorbu oceněn. V roce 1996 získal Cenu PEN klubu za celoživotní dílo.

Z Branaldových knih je cítit inspirace divadlem. V hereckém prostředí se odehrává například Stříbrná paruka nebo Skříňka s líčidly. Léta strávená v práci u dráhy se zase odráží v knihách Lazaretní vlak a Král železnic. Ve svých knihách mísil slavný spisovatel fakta a historické skutečnosti s uměleckou fikcí.

Pero neodložil ani po devadesátce. Svou poslední knihu Tichý společník pokřtil v předvečer svých 95. narozenin. Dílo je vzpomínkou na umělecké přátele.