Frida Kahlo má své muzeum

Mexico City - Mexická malířka Frida Kahlo má po víc než půl století od své smrti muzeum. Otevřeno bylo přímo v místě, kde žila a tvořila, v takzvaném Modrém domě v Mexiko City. Expozice ukazuje i soukromý život výtvarnice.

Říká se jí královna autoportrétu. Byla vášnivou komunistkou, oblékala se ve stylu lidového Mexika a ráda ho i malovala. Její obrazy září barvami. Muzeum v Modrém domě teď o další kousek poodkrývá soukromí malířky a jejího stejně slavného manžela, o jednadvacet let staršího malíře fresek Diega Rivery. Kromě obrazů a skic tu jsou pohlednice, dopisy nebo knihy z archivu nalezeného ve skříni, která byla léta zapečetěná. Otevřít se směl až po smrti správce sbírky manželů Riverových.

„Máme tu několik dokumentů, které dosud veřejnost nemohla vidět. Dokazují, jak rozdílné osobnosti oba byli, jak odlišné bylo jejich vnímání výtvarného umění,“ upozorňuje ředitel muzea Carlos Phillips Olmedo.

Frida se k malování dostala po tragické nehodě. Léta musela nosit sádrový korzet a bolest ji doprovázela celý život. Většinu obrazů malovala připoutána na lůžko. Během života měla v Mexiku pouze jedinou výstavu. Dnes je jednou z nejpopulárnějších výtvarnic na světě.