Struny podzimu zažijí nostalgickou poctu Tarkovskému

Praha - Projekt nazvaný Nostalghia-Song for Tarkovsky představí dnes na festivalu Struny podzimu v prostoru Pražská křižovatka francouzský klavírista Francois Couturier. Komorní hudbou i jazzem autor oslaví osobnost a dílo výjimečného ruského režiséra Andreje Tarkovského, který je podepsán pod filmy jako Andrej Rublev, Stalker nebo Nostalgie.

Couturiera v Praze doprovodí violoncellistka Anja Lechnerová, sopránsaxofonista Jean-Marc Larché a hráč na akordeon Jean-Louis Matinier. Dílo není popisné, nesleduje dějovou osu Tarkovského filmů ani konkrétních scén. Autor se prý v každé skladbě pokusil zachytit určitou náladu, která je spjata s Tarkovského světem.

Osmapadesátiletý Couturier vystupuje sólově i v nejrůznějších uskupeních. Jeho tvorba osciluje mezi jazzem a soudobou vážnou hudbou. Na začátku osmdesátých let si jej do doprovodné kapely The Translators vybral John McLaughlin.

Struny podzimu do 19. listopadu představí netradiční hudební projekty jazzu i klasiky a nabídne i koncerty vycházejících hudebních talentů.