Petrolejové lampy v Divadle Komedie

Praha - Českou sezonu v pražském Divadle Komedie zahájila premiéra scénické adaptace románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy, kterou připravil režisér David Jařab. Do hlavních rolí obsadil dvě výrazné herecké osobnosti - Ivanu Uhlířovou a Karla Rodena.

Režisér Juraj Herz připravil před dvěma lety svou inscenaci Petrolejových lamp v pražském Divadle na Jezerce. Do role nepříliš hezké Štěpky z bohaté rodiny, která i ve svých více než třiceti letech zůstává pannou na duši i na těle, a syfilidou nakaženého Pavla obsadil skutečné manžele Báru Hrzánovou a Radka Holuba. Spíše než vlastním filmem se však inspiroval divadelním scénářem Martina Velíška pro královéhradecké Klicperovo divadlo.

Jařab k inscenaci přistoupil po svém - záměrně se od filmu oprostil a vycházel z původního pramene, tedy románu, a řadu věcí dopsal. „I časová struktura se od románu, který je chronologický, liší. Příběh jsem umístil do jakéhosi bezčasí. Šlo mi o vnitřní konflikt hlavních hrdinů, akcentoval jsem jen některé elementy Havlíčkova románu,“ uvedl.

Podle mluvčí souboru Pražského komorního divadla Lenky Studenkové jsou Jařabovy Petrolejové lampy komorním a sevřeným příběhem o soužití dvou zcela odlišně založených lidí, které spojí osud a doba. „Kteří jsou k sobě připoutáni zvláštní rozporuplnou sveřepostí, vznikající střetem vnitřní touhy a svobodomyslnosti s neschopností překročit dobové obecné představy a konvence,“ vysvětluje Studenková.

Přes všechna citová i fyzická zranění se v adaptaci Divadla Komedie vztah Štěpky Kiliánové a Pavla Maliny jeví jako vztah charakterizovaný láskou. Ne láskou vášnivou, romantickou či nešťastnou, ale láskou jako možným východiskem z neideální situace.

Jařab navrhl i scénu inscenace, kostýmy jsou dílem Kamily Polívkové a hudbu připravil Petr Haas. Další role ztvárnili Martin Finger, Jiří Štrébl a Hynek Chmelař. Nejbližší reprízy se uskuteční 2., 7., 13. a 31. října.

Petrolejové lampy:

Román Petrolejové lampy, původně vydaný v roce 1935 pod názvem Vyprahlé touhy, vypráví příběh citlivé, ale silné a energické ženy z bohaté rodiny, která se z nedostatku jiných příležitostí vdá za svého bratrance, hýřivého statkářova syna. Netuší však, že nejen že se nedočká klidného manželského života s milujícím mužem a dětmi, ale že vlastně jediným důvodem sňatku s ní je pro něj její věno. Manžel, který se do rodného města a na rodný statek vrací dožít, trpí totiž následkem svého zhýralého života nevyléčitelnou chorobou.

Vydáno pod