František Kupka - Čech, Francouz, Evropan

Hradec Králové- Muzeum východních Čech v Hradci Králové dnes otevřelo výstavu František Kupka - Čech, Francouz, Evropan ze sbírky sběratele a vydavatele Patrika Šimona. Mimořádnou možnost spatřit několik desítek Kupkových děl budou mít návštěvníci do 12. října. Výstava je jednou z doprovodných akcí k sympoziu věnovanému osobnosti Františka Kupky, které se v Hradci Králové uskuteční od 7. do 8. října.

Návštěvníci muzea mohou obdivovat několik kreseb tužkou z let 1906 až 1927, dřevořezy ze souboru Čtyř příběhů bílé a černé z roku 1926 i několik realizovaných ilustrací a knižních obálek. Soubor je doplněn například originály Kupkovy korespondence a monografiemi i pracemi o jeho tvorbě. „My jsme uspořádali komorní výstavu, která má představit Kupku ve dvou polohách, jednak klasické, jako virtuózního kreslíře a dobového ilustrátora. Druhá část představuje Kupku jako významného abstraktního malíře,“ řekl sběratel Šimon.

Ředitelka Francouzského institutu Olga Poivre d´Arvor:

„Český malíř a grafik František Kupka proslul nejen jako jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství, ale i jako světoobčan spojující zcela samozřejmě českou a francouzskou kulturu.“

Výstava je jednou z akcí, která souvisí se sympoziem, kterého se příští týden zúčastní odborníci z Čech i z Francie, kde Kupka strávil dvě třetiny svého života. V pondělí 6. října bude v Dobrušce na Rychnovsku, kde Kupka žil v dětství, odhalena pamětní deska. Připraveny jsou také další akce.

František Kupka, který je označován za prvního abstraktního malíře, se narodil 23. září 1871 v Opočně na Rychnovsku, zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Dnes jsou Kupkova díla součástí významných světových sbírek, v Česku mají velkou kolekci Národní galerie a Nadace Jana a Medy Mládkových. Pokud se dostanou do prodeje, ceny jeho děl stále rostou. V zahraničí se zřejmě nejdražší Kupkovo dílo prodalo v roce 1998 přibližně za 18 milionů korun (Vertikální plány modré a červené). V tuzemsku drží obraz Élévation (Výšky) IV aukční rekord - prodal se před rokem za 22,1 milionu korun.

Podle majitele sbírky Šimona jsou současné vysoké ceny za Kupkova díla spravedlivé. „U Kupky nelze pochybovat o kvalitě. Na rozdíl od mnoha jiných autorů, kteří ve světě dosahují vysokých cen. Já jsem měl tu výhodu, že jsem o Kupkovi věděl mnohem dříve než začala takzvaná Kupkománie, takže většina exponátů byla získána před tím obrovským boomem,“ řekl Šimon.

Francouzská sezóna

Mezinárodní kolokvium je další akcí v rámci Francouzské sezóny, kterou se po celý rok představuje francouzská kultura v České republice, které Francie ve finále symbolicky předá předsednictví v Evropské unii.

Vydáno pod