Little Hanoi je k vidění v Mánesu

Praha - Výstava fotografií s tématem Vietnamců žijících v České republice je instalována ve Výstavní síni Mánes pod názvem Little Hanoi. Autory fotografií a celkového konceptu výstavy jsou renomovaní čeští fotografové Štěpánka Stein a Salim Issa. 51 velkoformátových fotografií prostřednictvím portrétů představuje ve stylizované formě zástupce několika generací Vietnamců žijících v České republice.

Fotografie k výstavě Little Hanoi vznikaly ve spolupráci se stylistkou a módní návrhářkou Mimi Lan v autentickém prostředí tržnice Sapa, která je dnes největší vietnamskou tržnicí v České republice. Její nezaměnitelná atmosféra je prodchnuta vietnamskou kulturou a folklorem. Instalace je doplněna úryvky z rozhovorů s Vietnamci.

„Velmi nás lákala možnost spolupráce s tak renomovanými fotografy, jako jsou Štěpánka Stein a Salim Issa. Byli jsme přesvědčeni, že výsledkem bude velmi kvalitní výstava, která bude mít potenciál k prezentaci Českým centrem Praha, a to se nám potvrdilo. Originalita projektu spočívá v hlavní myšlence, tedy přes portréty zpracovat téma, které dosud takto obsáhle nikdo v České republice nezpracoval,“ odhaluje motivace Dana Brabcová, ředitelka Českého centra Praha.

„Způsob, jakým je toto téma zpracováno, je dosti atypický, neboť se jedná z části o uměleckou stylizaci a z části o dokument. Všichni lidé na fotografiích vědí, že jsou foceni, nicméně jsme se společně se Salimem snažili, aby každá fotografie obsahovala i prvek improvizace, něco navíc, aby si fotka zachovala dynamiku a sílu,“ upozorňuje fotografka Štěpánka Stein.

V návaznosti na výstavu připravuje České centrum Praha sérii akcí věnovaných vietnamskému folkloru a kultuře pod názvem Ahoj Vietname.

Výstava Little Hanoi potrvá od 2. 10. do 26. 10. 2008. Otevírací doba: 10:00-18:00 hod., mimo pondělí.