Der Film 3 slibuje svěží vítr i levicový radikalismus

Praha - Třetí ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 3 nabídne přibližně tři desítky snímků. V Praze, Brně, Olomouci a Uherském Hradišti je mohou zájemci zhlédnout od 1. do 9. října. Filmy jsou rozděleny do pěti sekcí, zvláštním tématem pak jsou snímky mapující události konce 70. let, které byly doprovázeny v Německu vlnou levicového radikalismu.

Sekce Das Debüt obsahuje filmy mladých režisérů, kteří podle pořadatelů „přiváží svěží vítr z berlínských, vídeňských a curyšských filmařských vod“. Die Doku nabízí nepřekvapivě dokumenty. Der ParagRAF představuje osm německých a rakouských snímků, které zachycují činnost teroristického hnutí RAF (Frakce Rudé armády) a reakce na levicový extremismus.

V návratu k událostem kolem roku 1968 bude představena „ikona hnutí“ Uschi Obermaierová. Uvedeny budou také snímky, jejichž „společným jmenovatelem jsou rock 'n' roll, zenbuddhismus, halucinogenní drogy a kritika společnosti“.

Filmy, výstavy i diskuse

Kromě filmových představení připravili pořadatelé také výstavu fotografií pod názvem Hans a Grete, vztahující se opět k Frakci Rudé armády. „Snímky z Paříže, kde jsme se fotografovali, jsou rarita. Pro nás se na konci šedesátých let všechno točilo jenom kolem politické intervence,“ píše fotografka Astrid Prollová.

Kolem RAF se točí také diskuse, která proběhne 6. října od 18:00 v Goethe-Institutu. Její téma zní Proč je RAF i dnes tolik aktuálním a často i kontroverzním tématem pro veřejnost i média?

  • Přítel autor: ČT24, zdroj: Festival Der Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40308.jpg
  • Film Prchající kůň autor: ČT24, zdroj: Festival Der Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40307.jpg