Engdahl: Američtí autoři jsou ignoranti, na „nobelovku“ nemají

Stockholm - Špatnou zprávou pro americké spisovatele, kteří si dělají naděje na získání letošní Nobelovy ceny za literaturu, je vyjádření stálého tajemníka Švédské akademie věd Horace Engdahla. Podle něj je americká literatura vzdálená okolnímu světu a "ignorantská" a s evropskou se nedá srovnávat. Engdahl to řekl v rozhovoru s agenturou AP. Jeho výroky vyvolaly na druhé straně Atlantiku rozhořčené reakce.

Švédská akademie by měla ohlásit vítěze Nobelovy ceny za literaturu příští týden. Přesné datum však záleží na porotě. Engdahl, který je také členem poroty, řekl, že vítěz zatím nebyl vybrán. Podle AP ani nenaznačil, kdo ze světových spisovatelů se mohl dostat do užšího výběru.

„Samozřejmě, že silná literatura je přítomna ve všech velkých kulturách, ale nedá se popřít fakt, že Evropa je stále v centru literárního světa… ne Spojené státy,“ řekl Engdahl. Podle něj jsou američtí autoři „příliš vnímaví vůči trendům v (americké) masové kultuře“, čímž snižují kvalitu svých děl.

„Spojené státy jsou příliš izolované, příliš vzdálené okolnímu světu. Nepřekládá se tam dost a země se ve skutečnosti málo účastní velkého literárního dialogu. Tato ignorance je omezující,“ uvedl Engdahl.

Na slova tajemníka Švédské akademie reagovali rozhořčeně literáti ze Spojených států. „Člověk by předpokládal, že stálý tajemník akademie, která předstírá znalost, ale historicky přehlížela Prousta, Joyce a Nabokova, … nás ušetří svých kategorických přednášek,“ uvedl editor časopisu The New Yorker David Remnick.

Podobně podle AP zareagoval i Harold Augenbraum z nadace National Book Foundation, která uděluje americkou cenu National Book Award. „Taková poznámka mě nutí, abych si myslel, že pan Engdahl četl jen velmi málo z alternativní americké literatury a má jen omezené povědomí o tom, co dnes tvoří literaturu,“ řekl Augenbraum. Podle něj se Spojené státy zapojují do světového konceptu literatury také prostřednictvím literárních děl z per spisovatelů, kteří se rekrutují z řad imigrantů.

Poslední Američankou, která obdržela Nobelovu cenu za literaturu, byla v roce 1993 afroamerická autorka Toni Morrisonová. Mezi další spisovatele oceněné touto nejprestižnější literární cenou byl například Saul Bellow, John Steinbeck či Ernest Hemingway. Loni získala Nobelovu cenu za literaturu britská spisovatelka Doris Lessingová.