Pražské jaro ve Vídni

Vídeň - Reformní hnutí v Československu v roce 1968, které vešlo do světové historie pod názvem Pražské jaro, připomíná ve Vídni další výstava. V galerii Westlicht byla 1. října ke 40. výročí československých událostí zahájena výstava fotografií rakouského fotografa Franze Goesse.

Goess působil v roce 1968 v Československu jako zpravodaj časopisu Paris Match a své fotografie do letošního roku nikdy nevystavoval. Galerie využila celkem 106 snímků, které Goess pořídil od února do konce srpna 1968 v Praze i Bratislavě, zvláště pak fotografie z prvních dnů okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Významnou součástí výstavy jsou i snímky, na nichž autor zachytil četné plakáty, nápisy a karikatury, které se spontánně objevovaly na domech a výlohách pražských obchodů a které dokumentují tehdejší atmosféru a nenásilný odpor obyvatelstva proti okupaci.

Sám autor při zahájení výstavy zdůraznil, že expozice na rozdíl od jiných nepředstavuje fotografa, ale historické události, kterých byl shodou okolností svědkem.

Vernisáže se zúčastnil český spisovatel Pavel Kohout, který konstatoval, že nejen v Rakousku, ale i v dalších západoevropských zemích je letošní výročí Pražského jara připomínáno mnohem více než v Česku. Je to ale podle něj docela přirozený jev.

„Je to docela normální historický proces, obvyklá zpožděná reakce každé společnosti na minulost. Stalo se to i v Německu nebo v Rakousku, kde začali hodnotit válku až o dvě generace později. Totéž se teď děje u nás,“ řekl Kohout.

Vydáno pod