Příběh Marty Kubišové vychází na DVD

Praha - Prakticky všechny dochované televizní záznamy Marty Kubišové obsahuje její nové kompilační DVD nazvané Příběh. Jsou na něm televizní a filmové písničky z let 1963 až 2005. Samozřejmě s vynucenou dvacetiletou pauzou.

Osobitá, tak trochu mimo hlavní proud a s vynikajícím autorským zázemím, to byla Marta Kubišová v šedesátých letech. V roce 1966 byly s Helenou Vondráčkovou druhé na Bratislavské lyře s vynikající baladou Oh baby, baby.

„Tehdy vyhrál Karel Gott s písní Mám rozprávkový dom. A my mu říkaly, ať tu cenu vrátí, že se ta píseň stejně nebude hrát. Byly jsme s Helenkou moc smutné, že jsme nevyhrály,“ vzpomíná s úsměvem zpěvačka.

A pak přišly desítky dalších skvělých skladeb. Lampa, Loudá se půlměsíc, Depeše, Proudy nebo Hey Jude. A samozřejmě Modlitba. Skladba, kvůli které Martu Kubišovou tehdejší režim na dvacet let zakázal. Toto období Kubišová lakonicky hodnotí slovy, že se alespoň naučila zemědělské práce.

Vrátila se až v roce 1989. Od té doby zpívá spíš komorní recitály. Na větších koncertech se nutně vrací ke svým písničkám z minulého století. Jedna z nejlepších zpěvaček české popové historie má konečně své DVD.