Český komiksový kult Alois Nebel se chystá na plátna kin

Praha - Klasika mezi českými komiksy Alois Nebel dostává filmovou podobu. Příběhy tohoto muže od dráhy jsou vůbec prvním původním přepisem českého kresleného díla na plátno. Stát podpořil mimořádně pracný snímek rekordní sumou - patnácti milióny. Hlavního hrdinu si "zahraje" Miroslav Krobot, známý například z filmů Účastníci zájezdu, Venkovský učitel nebo Tajnosti.

Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory - komiksová trilogie kultovních příběhů Aloise Nebela je na české poměry mimořádně ambiciozním dílem. „Alois Nebel je nádražák, který pracuje na malém nádraží v pohraničí, v bývalých Sudetech a tou stanicí projedou celé dějiny minulého století,“ přibližuje komiks autor námětu Jaroslav Rudiš. Železniční blues o české historii si už stačilo získat širokou čtenářskou základnu a to i mimo okruh milovníků kreslených příběhů. Teď se můžou těšit na filmovou adaptaci.   

Filmaři se rozhodli pro metodu rotoskopie, která má komiks přenést na stříbrné plátno co nejvěrněji. Jako základ využívá hrané sekvence s herci, které se pak okénko po okénku překreslují a animují. „Vycházíme z komiksové předlohy, která má svoji výtvarnou stylizaci a naším cílem bylo tu stylizaci co nejvíce jako podpořit a zvýraznit,“ říká režisér vznikajícího filmu Tomáš Luňák.

Nejnáročnější na filmu bude postprodukce - rok a půl na ní bude pracovat tým dvaceti až třiceti lidí. „Režisér a kameraman po nás žádali, aby figury a vůbec prostředí vypadaly poněkud realističtěji než v komiksu, aby se pohyby postav přibližovaly reálu. Kdysi se to dělalo promítáním ze zadní strany na skleněnou desku a ručně se všechno překreslovalo. Ten princip je v podstatě pořád stejný, jen se všechno montuje v počítači,“ vypráví Noro Držiak z postprodukčního týmu.

Celkový rozpočet první české komiksové adaptace odhadují producenti na více než čtyřicet miliónů korun, tedy průměrný rozpočet českého hraného filmu. Do kin dorazí v roce 2010.

  • Miroslav Krobot v hrané podobě Aloise Nebela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44377.jpg
  • …a v konečné verzi filmu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44378.jpg