Dánský film Ukrutně šťastni přichází do českých kin

Praha - Severské filmy jsou pověstné svou syrovostí a jedinečnou poetikou. U nás postupně získávají na oblibě a nový film režiséra Henrika Rubena Genze má v Praze dokonce světovou distribuční premiéru. Severskou pověst snímku pro cinefilní gurmány potvrzuje tím, že k nám dorazil jen ve dvou kopiích. Není to však pověst zcela zasloužená, neboť stejně jako další filmy "ze severu" promlouvá přímočaře a upřímně ke každému, bez ohledu na úroveň filmového vzdělání, věk nebo národnost. K české povaze má navíc možná blíže, než by se zdálo.

Protagonistou Ukrutně šťastni je policista Robert, přeložený na čas do malého města v příhraniční pustině. Čeká ho setkání se svérázným způsobem zdejšího života. „Tematikou cizince v zapomenuté krajině připomíná některé snímky Larse von Triera. To téma je opravdu severské,“ říká Věra Mišková, filmová kritička. Děj se odehrává v dánském Jižním Jutsku, v odřízlém kraji daleko od ruchu velkoměsta, odkud pochází i režisér filmu. V Karlových Varech vzbudil film zájem porotců i distributorů.

Film je podle kritiků ukázkovou postmoderní hříčkou, v níž neexistují žánrové hranice. Několik cen Genze získal i za svůj předchozí film Číňan. „Je to velmi talentovaný režisér, který má zvláštní smysl pro mísení prvků humorných s dramatickými až hororovými,“ říká umělecká ředitelka filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaorálková. Ukrutně šťastni bude do 5.10. k vidění v kině Evald a nejmenovaném multikině. Pak čeká jeho dvě kopie cesta po dalších českých městech.

Vydáno pod