Italové protestují proti novému filmu Spika Leeho

New York - Americký režisér chtěl ukázat světu, jakou roli hráli černoští vojáci během druhé světové války. Místo toho ale pobouřil italskou veřejnost. Nejnovější film Afroameričana Spika Leeho Miracle at St. Anna, který jde dnes do italských kin, se totiž vrací k tragické události dějin Itálie. Vybral si skutečný příběh, který se odehrál v městečku Sant´Anna di Stazzema - nacisté tam v roce 1944 povraždili 560 obyvatel, většinou žen, dětí a starých mužů. Italům se ale nelíbí, jak Spike představuje roli tehdejších italských partyzánů. Podle režisérovy verze jeden z nich s nacisty kolaboroval a masakr se tak odehrál i jeho vinou.

„Není to přesná verze toho, co se stalo. Film není pravdivý,“ napsal pamětník Giorgio Bocca v italském listu La Republica na adresu filmu, který vznikl podle stejnojmenného románu Afroameričana a veterána 2. světové války Jamese McBrideho. Právě na něj se režisér odvolává a říká, že si ve filmu nic nového nepřimyslel. Na druhou stranu ale přiznal, že snímek Miracle at St. Anna není přesným obrázkem toho, co se stalo: „Je to naše interpretace a stojím si za ní.“

S omluvou ale kontroverzní režisér, který má za sebou mnoho jiných sporů, přijít nehodlá. Naopak o Italech prohlásil, že toho mají v historii ještě spoustu, s čím by se zkrátka měli konečně smířit. Nepříjemnou situaci se tak snažil uhladit alespoň autor předlohy a scénáře James McBride: „Je mi velmi líto, jestli jsem se dotkl partyzánů. Velmi si jich vážím. Jako černoch moc dobře vím, jaké to je, když někdo vypráví vaše dějiny, které ale ve skutečnosti nejsou pravda. Snažil jsem se napsat svou knihu co nejlíp, ale musím říct, že nakonec je to přece jen fikce.“

Film Miracle at St. Anna byl očekávaným hitem podzimní sezóny, u kritiky ale nakonec příliš nebodoval. I když novináři ocenili odhodlání režiséra konečně po letech mlčení upozornit na téma afroamerických vojáků ve 2. světové válce, film jako takový je podle nich moc rozvláčný, ztrácí tempo a je až detailně popisný.

Protest proti filmu Slepota:

Nevidomí slíbili, že budou protestovat během dnešní premiéry nejméně v 75 amerických kinech.

Film Spika Leeho ale není jediným, který vyvolává v poslední době kontroverzi. Dalším příkladem nespokojenosti diváků byla nedávno komedie Tropická bouře Bena Stillera, proti které se bouřili tělesně postižení. A další protesty se očekávají i v souvislosti s premiérou filmu Slepota režiséra Fernarda Meirellese, který otevíral letošní festival v Cannes. Snímek, který vznikl podle uznávané knižní předlohy Joseho Saramanga zase pobouřil americkou Národní federaci nevidomých. Film o městu, které zasáhne epidemie slepoty a ta náhle změní chování všech obyvatel a způsobí chaos, je podle federace nepřijatelný v tom, že ukazuje nevidomé jako neschopné běžného života. Nevidomí slíbili, že budou protestovat během dnešní premiéry nejméně v 75 amerických kinech. Autoři se ale brání, že slepotu v příběhu používají jen jako metaforu pro nedostatek komunikace.