Rok planety Země je téma letošního Ekofilmu

České Budějovice - Oficiální zahájení letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí EKOFILM proběhne 6. října v 17 hodin u kinematovlaku na nádraží v Třeboni. V roli výpravčího a zároveň průvodčího celého festivalu vystoupí Jaroslav Dušek. Mottem letošního ročníku je Rok planety Země. Festival nabízí i bohatý doprovodný program, který obsahuje diskuze, přednášky, besedy a work shopy.

V zápětí bude v Českých Budějovicích v kině Kotva odstartován celý filmový maratón evropskou premiérou kanadsko - francouzského filmu Změny klimatu, Blýská se na časy. Toto dokumentární drama situované do roku 2075 ukazuje na osudech tří postav žijících v Evropě, Africe a v polární oblasti přímé důsledky klimatických změn. Film Changing Climates, Changing Times je založen na nejnovějších vědeckých poznatcích.

„Příprava festivalu je dlouhý proces, vlastně začínáme hned po ukončení jednotlivého ročníku s přípravou toho následujícího. Ale nejvíce práce je tak 5 měsíců před akcí. Ze začátku jsme byli na to dva, do týmu postupně přibíráme další spolupracovníky a ve finále je to tak 6 lidí a několik dalších, kteří mají cílené úkoly. Filmy vybíráme hlavně podle kvality a zajímavosti tématu. Pokud má tyto obě složky, je to film pro nás,“ přibližuje zákulisí festivalu jeho dramaturgyně Jitka Radová.

Kinematovlak

bude již podruhé součástí Ekofilmu a letos se stane jeho významnou, samostatnou součástí. V Třeboni se zdrží do úterý 7.10., 8. - 9. 10. bude ve Veselí nad Lužnicí, 10.-11. 10. pak bude stát v poslední stanici, v Boršově. Ve vlaku se uskuteční dopolední a odpolední promítání pro školy, podvečerní a večerní hodiny jsou rezervovány pro promítání filmů a besedy s jejich tvůrci, které jsou určené široké veřejnosti.

V pátek 10. 10. se Ekofilm přestěhuje do Českého Krumlova, Městském divadle proběhne promítání všech přihlášených soutěžních filmů. Na tomto místě se uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků soutěžní sekce Ekofilmu v sobotu 11. října večer. V neděli dopoledne pak zde budou všechny vítězné filmy promítnuty.

Další součástí festivalu budou dvě divadelní představení za účasti Jaroslava Duška a čtyři doprovodné výstavy, mezi nimi i výstava fotografií Jiřího Kučery z natáčení filmu Báječní muži s klikou, jehož promítání a setkání s tvůrci po třiceti letech proběhne v sobotu odpoledne v kině J&K. Po celý říjen bude také v českobudějovickém kině Kotva k vidění výstava fotografa a sociologa Rudolfa Šmída „Home made" neboli traktory doma dělané. Vernisáž se uskuteční 7. 10.

Moderátor festivalu Jaroslav Dušek k významu festivalu Ekofilm:

„Myslím, že je třeba provádět pravidelně sebereflexi vlastního, časem vždy trochu zaslepeného jednání. Podívat se, jaké jsou dopady toho, co často v ‚dobré víře‘ konáme, aniž bychom o tom přemýšleli srdcem. Uvidět dopady na okolí, ale i na sebe sama. Uslyšet širší škálu hlasů. Zastavit se. Zklidnit se. Rozhlédnout se. Učit se čekat na skutečný vnitřní impuls.“