Metallica se vrací ke kořenům

Los Angeles - Fanoušci Metallicy čekali na nové album celých 5 let. Konečně se dočkali. Na albu Death Magnetic jim kapela z Kalifornie naservírovala metalový zvuk à la 80. léta. Death Magnetic už několik týdnů vede hitparády v Evropě i za oceánem. Deska byla v hledáčku metalové veřejnosti hned od první chvíle, co na ní čtveřice hudebníků vedená producentem Rickem Rubinem začala pracovat. Dlouho očekávaná novinka fanouškům splnila sen o triumfálním návratu kapely.

Zpěvák James Hetfield album charakterizoval jako kombinaci kořenů Metallicy s trochou současnosti: „Myslím, že je opravdu silná. Začali jsme ji dávat dohromady v podstatě už na turné k albu St. Anger. Byli jsme plní nápadů. Napsali jsme čtyřiadvacet skladeb. Vybrat těch deset, co jsou na desce, bylo dost těžké.“

Fanoušci tentokrát mohli být přímo u vzniku desky, krok po kroku mohli sledovat její zrod ve studiu přes internet. Jako první singl vypustili kalifornští hoši do světa The day that never comes.

Death Magnetic má v diskografii Metallicy číslo 14. Nejslavnější je ale „černé album“ z roku 1991, které se stalo jedním z nejúspěšnějších alb rockové muziky v historii. Kapela má na svém kontě sedm cen Grammy a bezpočet dalších hudebních trofejí.

Metallica se na hudební scéně pohybuje bezmála třicet let, v Česku vystoupila už pětkrát, naposledy před čtyřmi měsíci v pražském Edenu. Koncert byl jedním z vrcholů české hudební sezóny.