Do českých kin vstoupila love story šedesátníků

Praha - Do českých kin vstoupil německý snímek Sedmé nebe. Film vypráví o lásce a sexu, nechybí tu ani milostný trojúhelník. Na první pohled obyčejná filmová love story. Rozdíl je ale v hlavních hrdinech - všichni jsou totiž senioři nad 65 let. Tedy věková skupina, které se většinou filmaři v podobných příbězích vyhýbají. Netradiční love story bořící mýty o intimním životě seniorů, je podle odborníků průlomová.

„Filmaři se tomuto tématu bojí věnovat, protože jde o nový fenomén, až dosud se o něm nehovořilo,“ potvrzuje socioložka Jiřína Šiklová. Jako průlomový snímek přitáhlo Sedmé nebe pozornost sociologů. Scénárista a režisér Andreas Dresen se snaží nabourat společenský stereotyp, podle které senioři nemají žádný intimní život.

„Zatím tady vládne kult mládí, ale to je jen jedna z fází života a sexuální život patří ke všem fázím,“ říká Šiklová.

Sedmé nebe boří ještě jeden mýtus, podle kterého je nepřípustné, aby se senioři na stará kolena rozcházeli. Hlavní hrdinka v něm kvůli lásce k jinému muži opouští svého manžela.

Společnost stárne a podle tvůrců filmu je čas změnit nazírání na pokročilý věk. Místy šokující otevřenost Sedmého nebe může být podle odborníků první vlaštovkou.