Festival bollywoodského filmu otevírá brány

Praha - S očekáváním indické filmové hvězdy Kabira Bediho, představitele Sandokana, začíná dnes večer Festival bollywoodského filmu, který seznamuje tuzemské publikum s velmi produktivní kinematografií daleké Indie. Kromě snímků, v nichž Kabir Bedi hraje, pořadatelé připravili několik besed, při kterých se s ním diváci mohou setkat.

Přehlídka představující pro evropského diváka nezvyklou podívanou spojenou s nejproduktivnější kinematografií světa má letos podtitul „indická realita…?“ a proti předcházejícím ročníkům se zaměřuje zejména na skutečný život v Indii a ztvárnění úniku z něj, uvádějí pořadatelé.

Letos poprvé se část programu přesouvá do kina Evald, kde bude promítána alternativnější část produkce. Bollywoodské hity, trháky, veselé, smutné i kontroverzní snímky bude možno zhlédnout jako každoročně v kině Světozor. Festival potrvá do 12. října.

Občanské sdružení Bollywood

Občanské sdružení Bollywood vzniklo v roce 2007 a od roku 2008 převzalo organizaci každoročního Festivalu bollywoodského filmu. Sdružení usiluje o prezentování jihoasijské kultury na území ČR, čímž se snaží zvýšit povědomí o ní a zlepšit tak možnost jí lépe porozumět. Pochopení kulturního a sociálního prostředí, tradic a celkového způsobu myšlení asijské společnosti napomáhá k odbourávání předsudků vůči východní společnosti a podporuje rozvoj multikulturalismu.  

Cílem sdružení je provozování kulturní a vzdělávací činnosti se snahou rozšířit kulturní přehled. Tohoto cíle sdružení dosahuje prostřednictvím zprostředkovávání přímého kontaktu s kulturními díly pocházejícími z jihoasijských zemí nebo k nim vztažených.