Arktický Robinson - dobrodružství pro děti i dospělé

Praha - Experimentální scéna Alfred ve Dvoře přichází opět s divadelní novinkou. 10. řijna bude mít premiéru Arktický Robinson aneb neuvěřitelná putování Jana Eskymo Welzla. Dobrodružný příběh o cestě za svým snem pro děti i dospělé se odehrává ve velikém iglů. V drsné přírodě přežijí jen ti nejodhodlanější a nejšikovnější.

V historii se o dobytí Severního pólu pokoušel kdekdo. A leckdo se z mrazivé Arktidy vrátil mražený. Před sto čtyřiceti lety se ale v Zábřehu narodil český Honza Welzl, který Severní pól dobyl po svých a zůstal tu třicet let. „Jako zámečnický tovaryš hledající práci prošel Balkán, proplul kolem Afriky, a pak se přes oceány dostal až na Sibiř. A tady ho napadlo: 'Což kdybych se vydal Sibiří až k Ledovému moři a poznal, jak se tam žije?‘ To byly jeho veškeré přípravy na cestu. Vyrazil sám, jen s velkým odhodláním, odvahou a instinktem místo mapy,“ uvádějí tvůrci představení v programu.

Vůdčí osobností projektu je divadelník Vojta Švejda. „Zaujal mě hlavně jeho životní příběh, je opravdu neobvyklý a strhující. Dá se o něm hovořit dlouho, ale ve stručnosti: byla to právě jeho rozhodnost uskutečnit svůj záměr. Když chtěl jít do světa poznávat cizí země, tak se prostě sebral a šel, aby je poznal. Líbila se mi ta velká touha splnit si svůj sen. A zažít tak naplněný a dobrodružný život. To mi přišlo vhodné téma k představení pro děti. Welzl je navíc znamenitý vypravěč a stojí za to si jeho knížky přečíst a něco se o něm dozvědět,“ říká k inscenaci Švejda.

Jan Welzl - Cestovatel, dobrodruh, lovec, zlatokop, vypravěč, náčelník eskymáků a nejvyšší soudce Nové Sibiře. Je známý pod pseudonymem Eskymo Welzl. Jeho dobrodružství na základě rozhovorů začal zaznamenávat Rudolf Těsnohlídek. Další příběhy se pokusil sepsat Pavel Eisner, ale práci nedokončil. Později dílo dokončili Bedřich Golombek a Edvard Valenta. Kniha Třicet let na zlatém severu měla nesmírný úspěch i v zahraničí, kde ale čtenáři nechtěli věřit, že Eskymo Welzl existuje. Měli za to, že autorem je ve skutečnosti Karel Čapek, který napsal k zahraničnímu vydání předmluvu.

Vojta Švejda - je výraznou osobností české pantomimy a improvizačního divadla, spoluzakladatel soboru KREPSKO a člen hudební formace Těrigat. Mimo jiné držitel několika mezinárodních ocenění za autorský scénický komiks BLISS nebo Ceny diváků České taneční platformy. A milovník Eskyma.

Arktický Robinson:

námět: Vojta Švejda a knihy „Třicet let na zlatém severu„ a „Ledové povídky“, tvůrci: Vojta Švejda, Jan Beneš Mc-Gadie, Kateřina Housková, Radka Mizerová, výprava: Radka Mizerová, technická spolupráce: Jakub Hybler, animace: Zdeněk Durdil, hudba: Jan Kalivoda, hrají: Vojta Švejda jako Jan Welzl, Kateřina Housková jako eskymácký náčelník, Jan Beneš McGadie jako slepý tygr a eskymácký šaman, produkce: Dagmar Kantorková.

Premiéra 10. října 2008 ve 20h v divadle ALFREDVEDVOŘE

Vydáno pod