Organizovaní-neorganizovaní Tvrdohlaví se opět sešli

Praha - Umělecká skupina Tvrdohlaví po dvaceti letech od svého vzniku představuje svou současnou tvorbu v Českém muzeu výtvarných umění v Praze. Tvorba osmi umělců zde bude k vidění od 7. října do 23. listopadu, výstavu doprovodí bohatý program složený z koncertů, tvůrčích dílen nebo autorského křtu monografie.

Humor a hravost režimu navzdory

Polooficiálně uznávaná výtvarná skupina vznikla před dvaceti lety ve Slovanské kavárně Obecního domu ve složení Jiří David Stanislav Diviš, Michal Gabriel, Zdeněk Lhotský, Stefan Milkov, Petr Nikl, Jaroslav Róna, František Skála, Čestmír Suška a Václav Marhoul, manažer skupiny. Skupina neměla svůj program, přesto prolomila letitou oficiální politiku Svazu českých výtvarných umělců a navázala na tradici uměleckého skupinového života. Tvůrce spojoval zejména humor, symbolika a hravost.

Tvrdohlaví se na výroční společné výstavě představili už v Ostravě a Bratislavě. V Českém muzeu výtvarných umění poprvé výstavu neinstalovali sami, ale za pomoci kurátorky Marie Bergmanové. „Je tady spousta různých poloh, ve kterých se pochopitelně dají rozeznat některé rysy bývalé skupiny Tvrdohlaví. Někteří autoři se dostali do podstatně vážnější polohy, ale zůstal tady i ten prvek humoru,“ říká kurátorka. Jiří Pražské výstavy se na své přání neúčastní Jiří David.

Dvacet let poté 

Expozice není skupinovým vystoupením, ale představuje menší autorské celky tvůrců, které pojí společná minulost. „Všichni vzájemně se  ´monitorujeme´, je to důležité vědět o tom, co dělají v současné chvíli členové skupiny,“ přibližuje současný stav skupiny sochař Stefan Milkov. „Vzpomínáme hlavně nejraději na společné zájezdy autobusem do ciziny a pobyty, které stmelují kolektiv,“ říká František Skála.

Skupina vystupovala společně do poloviny 90. let. Pak se jednotliví členové soustředili na samostatné projekty - stali se uznávanými umělci, pedagogy na uměleckých školách, účastnili se významných zahraničních projektů. V roce 1999 se u příležitosti výročí svého založení bývalí Tvrdohlaví znovu jako skupina sešli na společné výstavě ve Valdštejnské jízdárně, kde nabídli bez cizího kurátorského vedení retrospektivní průřez deseti lety.

Doprovodný program výstavy

Středa 15. 10., 17.30 František Skála - Komponovaný večer

Středa 22. 10., 17.30 Jaroslav Róna - Sny

Úterý 28. 10. Den otevřených dveří

Středa 29. 10., 17.30 Stefan Milkov - Plastika ve veřejném prostoru

Sobota 1. 11., 15.00 Michal Gabriel - 3D technologie v sochařství

Středa 5. 11., 17.30 Čestmír Suška - Práce z Vermontu, autorský večer věnovaný stipendijnímu pobytu
Zdeněk Lhotský - Nové technologie ve výrobě skleněné plastiky

Sobota 8. 11., 15.00 Petr Nikl - Bludný rybář (pořad pro rodiny s dětmi)

Středa 19. 11., 17.30 Stanislav Diviš - autorský večer, křest monografie

Pondělí 20. 10., 20.00 koncert skupiny Tros Sketos (Najbrt, Róna, Skála) v Paláci Akropolis

  • Zleva nahoře: Zdeněk Lhotský, Jaroslav Róna, Petr Nikl, Václav Marhoul, Michal Gabriel, František Skála. Zleva dole: Stanislav Diviš, Jiří David, Čestmír Suška, Stefan Milkov. autor: ČT24, zdroj: ČMVU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/450/44910.jpg
  • Logo skupiny autor: Tvrdohlaví, zdroj: ČMVU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/450/44908.jpg