Small Places Tour - světový hudební projekt za lidská práva

Praha  - Small Places Tour vyhlásil 10. září v Londýně hudebník Peter Gabriel spolu s kytaristou skupiny U2 The Edgem a Billem Shipseym, zakladatelem Art for Amnesty. Projekt SPT navazuje na slavný Human Rights Now! Tour z roku 1988 a potrvá do 10. prosince. Připomíná také letošní 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv.

K celosvětovému hudebnímu projektu Small Places Tour, jehož smyslem je apel na podporu lidských práv, se v České republice přidá Čechomor. Ke svým dvěma vystoupením se kapela spojila se zahraniční legendou, zpěvákem, autorem písní a dlouholetým lidskoprávním aktivistou Peterem Yarrowem, známým zejména z folkového uskupení 60. let Peter, Paul and Mary.

Peter Yarrow se přidá k Čechomoru spolu se svou dcerou Bethany a cellistou Rufusem Cappadociou 13. října v rámci setkání Forum 2000 v prostorách Pražské křižovatky a 15. října v Paláci Akropolis.

Po velké vlně charitativních nebo ekologických megakoncertů posledních desetiletí navrhl Peter Gabriel, že není nutno vymýšlet speciální gigantické koncerty v hlavních metropolích světa: SPT se může zúčastnit každá kapela kdekoli na světě tím, že si na svou webovou stránku pověsí SPT logo nebo vyhlásí svoje místní koncerty jako součást těchto oslav.

Gabriel tak chce vystupovat proti megalomanství některých charitativních akcí, ale také věří, že tímto přístupem se požadované poslání dostane mimo hlavní města až do nejmenších míst v mnoha zemích.

Ke Small Places Tour se přidali hudebníci z 30 zemí včetně Afghánistánu, Chile, Iráku, Irska, Izraele, Libanonu, Mexika, Mongolska, Nového Zélandu, Norska, Súdánu, Turecka a USA. Koncertů, které se k SPT přihlásily, jsou přes čtyři stovky.