Zeď Petra Síse je ve světě ojediněle úspěšná

Praha - Petr Sís obdržel další cenu za svou zatím poslední knihu Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. O víkendu převzal cenu Boston Globe-Horn Book Award v kategorii populárně naučné literatury pro děti, cena je od roku 1967 udělována ve spolupráci s deníkem The Boston Globe.

Kniha The Wall vyšla loni v červnu nejprve anglicky, rozšířenou českou verzi poté vydal Labyrint, který ji momentálně vydává i anglicky. Podle knihy vzniká výstava, která bude mít premiéru 21. října v Košicích. Putovní expozice se ze Slovenska vydá na cestu do Itálie, Rakouska, Německa, Francie, Bulharska i Japonska. V Praze se představí v Českém centru v Rytířské ulici v květnu 2009.

Kniha Zeď má silné autobiografické prvky a autor ji označuje za zprávu z minulosti a současně i za varování, co by se mohlo opět stát. Knížku pokládá i za své vyznání určené dětem, „které dnes nemají ani potuchy, že se něco takového mohlo dít“.

Publikaci s množstvím ilustrací, komiksových sekvencí a reprodukcí různých artefaktů doplňují v české verzi záznamy ze Sísových deníků, které tuzemskému čtenáři přibližují spisovatelovo vnímání popisované doby.

Kniha sklízí úspěch nejen v USA, kde autor žije, a v Česku, ale i jinde po světě. V únoru dostala jednu z hlavních cen na veletrhu v italské Boloni; kniha zvítězila v kategorii populárně naučné literatury. Na boloňském veletrhu s pětačtyřicetiletou tradicí bodoval Sís již s jednou ze svých předešlých knížek. Před čtyřmi lety dostal hlavní cenu v téže kategorii za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi.

Americké vydání knihy Zeď obdrželo od loňského září již řadu ocenění - jako Nejlépe ilustrovaná kniha roku (New York Times), Nejlepší kniha roku pro děti (Publishers Weekly), Nejlepší kniha roku (School Library Journal) či Top 10 Editor's Picks (Children) udílenou internetovým obchodem Amazon.com.

V lednu dostala kniha další ceny - Americká asociace knihovníků (ALA) jí dala Caldecottovu medaili a Sibertovu medaili, které se každoročně udílejí za nejvýznamnější knižní počiny pro děti.

Vydáno pod