Začíná nejstarší filmový festival turistických filmů na světě

Karlovy Vary - Dnes začíná v lázeňském městě už 41. ročník festivalu filmů o turistice a cestovním ruchu Tourfilm, jehož cílem je letos návštěvníky především bavit. Tomu odpovídá i program, rozšířený v porovnání s předchozími ročníky o doprovodné akce. Kromě vlastní projekce cestovatelských snímků jsou připraveny například gastronomické akce a mnohem více prostoru v lázních dostanou divácky úspěšné pořady České televize, ať už Toulavá kamera nebo Objektiv.

V letošním roce se festivalu zúčastní 775 filmů a 438 multimedií z více než 137 zemí. Tourfilm letos nabídne také větší počet projekčních sálů přístupných nejen odborným porotám, ale i veřejnosti. Vedle tradičního festivalového centra v Grandhotelu Pupp to bude letos premiérově městské kino Čas a na Dolní nádraží přistavený Kinematovlak. V něm bude promítání oproti minulosti přesunuto do odpoledních hodin, aby mohlo přijít co nejvíce diváků. Velký zájem bude patrně o komponované pořady cestovatelů, ať už to bude Vladimír Šimek, Jiří Kolbaba či Mirek Lukeš.

V roce 2003 došlo k propojení mezinárodního filmového festivalu TOURFILM a národního festivalu TOUR REGION FILM. Toto řešení se ukázalo ve výsledku jako velmi dobré. Propojení přineslo pro účastníky festivalu velmi důležitý moment - přímou konfrontaci mezinárodní a národní tvorby, a to jak v oblasti videa, tak i multimedií.

Soutěž Tourfilm:

  • 1. kategorie - národní boardy, regiony, města; filmy do 30 minut;
  • 2. kategorie - komerční turistika; filmy do 30 minut.
  • 3.kategorie - TV dokumenty a publicistické filmy; filmy do 60 minut.
  • 4. kategorie - multimedia (CD-ROM a www s tematikou turistiky a cestování);
  • novinka - v rámci 1. kategorie je nová samostatná sekce lázeňských filmů.