Bimba - Dobrodružství Bohumila Konečného v Obecním domě

Praha - Tvorbu ojedinělého ilustrátora Bohumila Konečného zvaného Bimba představuje výstava v Obecním domě od 10. října do 11. listopadu. Přestože ilustroval knihy oblíbených autorů, vytvořil mnoho reklamních plakátů pro známé české podniky a přátelil se se Zdeňkem Burianem, s nímž ho někdy zaměňovali, je malíř Bohumil Konečný (1918 až 1990) přezdívaný Bimba vpodstatě málo známý.

Premiéru měla výstava v Plzni, ve městě, kde Bimba navštěvoval gymnázium. Organizátoři sdělili, že skoro jednu třetinu zapůjčených kreseb se jim nepodařilo z prostorových důvodů do instalace začlenit.

„Výstava zachycuje nejenom celý život Bohumila Konečného, ale přes jeho ilustrace i dějiny 20. století. Vystaveny jsou jeho studentské kresby, tvorba pro obuvnický koncern Baťa ze 40. let a přes válku i poválečné budovatelské nadšení,“ přibližuje expozici její kurátor Jan Hosnedl. "Souběžně s nadšeneckými plakáty v 50. letech kreslil ale i reklamní plakáty pro kapitalistickou cizinu, v 60. letech začal vytvářet ilustrace k Foglarovým knížkám a v normalizačním období nakreslil na Západě velmi ceněný komiks Amazona, uzavírá kurátor.

Konečný je podle pořadatelů výjimečný a neprávem opomíjený český malíř druhé poloviny 20. století. Výstava ukazuje jak Konečného ilustrace dobrodružných knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, tak jeho reklamní tvorbu, exportní kalendáře i práci v duchu socialistického realismu a jeho volnou tvorbu.

Konečného kariéru ovlivnila spolupráce s Petrem Sadeckým, pro něhož spolu se Zdeňkem Burianem ilustroval dobrodružný příběh o bojovnici Amazoně. Sadecký údajně kresby ukradl a emigroval s nimi na Západ. Tam Amazoně přimaloval na čelo rudou hvězdu a vytvořil z ní Octobrianu, údajnou hrdinku undergroundového komiksu vzniklého v SSSR. Z Octobriany se stal fenomén, který zasáhl široký okruh umělců od pop kultury po underground, pro Konečného ale nechtěné spojení s ní znamenalo konec kariéry, protože mu komunistický režim zakázal na řadu let publikovat.

„Nejraději kreslil koně a krásné ženy. Nejprve jsem se s jeho kresbami setkal jako kluk, když v edici Mladý hlasatel vycházely dobrodružné povídky s jeho ilustracemi. Jako kluky nás to fascinovalo. Začal jsem jeho kresby sbírat a později, když jsem se s ním osobně seznámil, tak jsem mu to ukázal. Z některých věcí byl opravdu překvapený, protože si už ani nepamatoval, že to kdy nakreslil. Nakonec jsme se skamarádili a on mi svěřil vedení jeho archivu, neboť sám na to neměl čas. Byl to malíř, který zvládal úplně všechno. Dokázal třeba namalovat obrazy podle fotografií atd., málo se ví, že byl také vynikající karikaturista,“ přibližuje Bimbovo dílo jeho přítel František Ulč.

Bimba - Dobrodružství Bohumila Konečného:

Výstavu doprovází publikace Bohumil Konečný od Tomáše Pospíšila a dokumentární film Ladislava Moulise Bimba, příběh zapomenutého malíře.