Na Designbloku 2008 má svůj originální prostor i móda

Praha - Desátý ročník Designbloku 2008 je v plném proudu. V Holešovickém Superstudiu Dox představují své nové kolekce módní designéři. V nově přestavěných prostorech industriálního charakteru, jejichž rekonstrukce trvala přes 5 let, vznikl moderní prostor pro prezentaci současného umění. V rámci Designbloku bylo Superstudio Dox vybráno pro prezentaci módy.

Své poslední kolekce zde zatím předvedli např. Monika Drápalová s kolekcí Fantastic Legend, která variuje jeden impuls v několika proměnách. „Je to jakýsi multioblek, který by šel měnit do různých podob. Žena se mění jako chameleon, vrací se k přírodě, maskuje se a stává se z ní někdo jiný,“ říká ke své kolekci autorka.

Další výrazná osobnost v českém módním návrhářství Martina Nevařilová, která vystupuje pod hlavičkou NAVARILA - DESIGN, prezentovala kolekci Desert, jež byla inspirována barvami a ornamenty Maroka. Nevařilová se jako jedna z mála módních designérek u nás věnuje pletáži. Její návrhy se vyznačují jednoduchostí spojenou s originálními detaily. „Materiál i provedení odpovídá potřebám moderní (zaměstnané) ženy, která musí být elegantní po celý den a přitom se potřebuje cítit pohodlně,“ prozrazuje své priority Martina Nevařilová.

Návrhářské duo Chi-chi letos na Designbloku představilo svou úplně první kolekci. Jako téma zvolilo Českou ženu v českém lese. „Hledaly jsme v kontrastech mezi lesem a městem souvislosti, které jsme pak v návrzích zvýraznily,“ popisuje jedna s autorek Patra Krčková. Její kolegyně Josefína Bakošová doplňuje: „Vybraly jsme si jasné barvy, ke kterým jsme pak přidaly úplně kontrastní zelenou, která se sice v lese v této podobě nevyskytuje, ale tím jsme chtěly vyjádřit nutný autorský posun.“

V Superstudiu Dox

se v rámci Designbloku dále ještě představí např. 333 fashion studio, pod názvem Shooting Fashion Stars by Sony 12. října představí svůj projekt agentura SARA events tři designéry Z. Imreczeovou, Š. Pivcovou a M. Havla. Dále Fashion Store - ateliér módní tvorby VŠUPpředstavuje nastupující generaci módních návrhářů, které se rekrutují z řad vysoké školy. Módní přehlídky probíhají v Superstudiu Dox v Holešovicích kontinuálně po celou dobu trvání Disegnbloku 08.