Věčná hledačka Lenka Dusilová se novým albem opět vydala na cestu

Praha - "Jde o pokračování alba Mezi světy, snažím se vykouknout ze světa bezpečí, vydat se na cestu, dořešit věci z minulosti a pustit se do nových," říká o novém albu zpěvačka Lenka Dusilová. Pod názvem Eternal Seekers vychází po dvou letech od její poslední sólové desky, na té současné spolupracovala s Clarinet Factory (dříve České klarinetové kvarteto) a skladatelkou a jazzovou pianistkou Beatou Hlavenkovou.

V obou případech se nejednalo rozhodně o první spolupráci, výsledek společné půlroční práce hudební trojice budou moci posluchači posoudit naživo 21. a 22. října na koncertě v kostele sv. Anny v Praze v rámci festivalu Struny podzimu. Lenka Dusilová doufá, že projekt „bude mít svůj život“ a pražským koncertem společné vystupování neskončí.

„Zdálo se nám, že by mohla rozumět tomu, co děláme. Doufáme, že výsledek posluchače osloví,“ připojuje se k ní i klarinetista Jindřich Pavliš. Myšlenka na společné hraní existovala několik let, pošťouchnutím k realizaci bylo setkání na hudebně-sportovním festivalu Out of Home, který se zaměřuje na podporu integrace dětí z dětských domovů do společnosti.

Okořeněný jazz a folk

Clarinet Factory zajímalo, jak dopadne spojení klasičtějšího zvuku klarinetů s klavírem Beaty Hlavenkové a zpěvem Lenky Dusilové. Výsledkem je podle zpěvačky „hudba, která je postavena hlavně na textech, v níž je hodně jazz, folk a je okořeněná minimalismem a vážnou hudbou“.

Autorem textů je básník Bogdan Trojak, laureát Ceny Jiřího Ortena a ceny Magnesia Litera. Inspirací pro hudebníky byly také verše Františka Halase, Václava Kvapila a vlastní texty Dusilové.