Film Sokolov: Atrakce pod siluetou partyzána

Sokolov - Atrakce od dob kinematografických začátků, kdy lidé žasli nad pohybujícími se fotografiemi, z filmu nezmizela, tvrdí pořadatelé semináře Film Sokolov. Jako téma osmého ročníku filmové přehlídky si proto vybrali právě atrakci - v dějinách kinematografie i v současnosti. Promítání, které se během festivalu přesouvá mezi Prahou a Sokolovem, doprovodí i atraktivní program - přednášky, koncerty a výstavy. Vše končí v neděli 12. října.

"Po počátečním … 

… období, kdy se filmy hrály zejména na poutích a nezřídka tvořily součást kouzelnických představení, atrakce z filmu nezmizela a dodnes nacházíme její nové, rozmanité a neméně překvapující podoby."

Film Sokolov sám sebe charakterizuje jako odhodlaného a důstojného bojovníka, který „se stává v očích hornického lidu směšným a nepatřičným“ - stejně jako socha sokolovského partyzána na nejfrekventovanějším kruhovém objezdu v Sokolově. Jeho silueta se také stala inspirací pro logo semináře.

Sokolov vám přeje dobrou chuť

Všechno co festivaloví pořadatelé ale dělají, dělají rádi a doufají, že připravený program bude bavit i diváky. Na filmový aperitiv v pražském kině Ponrepo je sice už pozdě, stihnout ale lze ještě předkrm v Sokolově (dnes večer se v kině Alfa promítá Hodinářova svatební cesta korálovým mořem), kde se od 10. do 12. října podává také hlavní chod.

Uvedeny budou například Speed Racer bratrů Wachovských, Kleopatra s Elizabeth Taylorovou, Generální linie Sergeje Ejznštejna a v české předpremiéře film Rallye smrti.

Do tělocvičny za spánkem i za uměním

Navíc jistě potěší, že celý seminář - kromě pražské části, zato včetně všech doprovodných programů a ubytování - je zdarma. V rámci festivalu proběhne například koncert vážné hudby, představí se současný videoart v netradičním prostředí sokolovských obchodů, škol a úřadů a také budou vyhlášeny výsledky mezinárodní grafické soutěže na téma „atrakce“.