Na Vltavě plul fialový králík

Praha - V rámci mezinárodního festivalu současného umění Tina B., který od 25. září probíhá v české metropoli se po Vltavě povozil i obří fialový králík. Do řeky ho umístila skupina italských umělců, která se právě tak jmenuje: Coniglio Viola (Fialový králík).

Cesta králíka po řece zahájila týden speciálních akcí v rámci festivalu, který v Praze potrvá do 15. října. Kromě králíkovy plavby k nim patří i světelná a zvuková instalace Stefana Cagola nazvaná Ne - tajné signály na petřínské rozhledně. Signály vysílané v Morseově abecedě rozhlednu oživí na několik minut vždy v 19:00, 20:00 a 21:00 až do 12. října.

V pátek 10. října se ve vysočanské hale ČKD uskuteční umělecká rekonstrukce vysočanského sjezdu. Mimořádný sjezd KSČ 22. srpna 1968 byl poslední snahou komunistické strany o dodržení reformní cesty. Při vytváření umělecké rekonstrukce využili ruští a čeští umělci s ruským kurátorem Viktorem Misianem nejrůznější archivní materiály, nahrávali a natáčeli rozhovory se zaměstnanci ČKD - pamětníky i těmi, kteří události roku 1968 již nepamatovali, a posledními žijícími delegáty sjezdu.

Festival Tina B. letos představuje různé formy angažovaného umění. Účastní se ho asi sedm desítek umělců. Místem konání jednotlivých akcí jsou Laterna magika, Galerie kritiků v paláci Adria, italský kulturní institut a dům v ulici Dukelských hrdinů.