Laterna magika oslaví narozeniny Coctailem

Praha - Laterna magika slaví v této sezóně kulaté výročí - 50 let od oficiálního zahájení umělecké práce samostatného souboru. Obrovský úspěch, který získala na Expu 58 se přenesl na domácí půdu i do zájezdních programů, a právě komponované představení s názvem Cocktail 008 se svým charakterem blíží jevištním tvarům pro Laternu magiku tak typickým.

Návštěvníci v něm za jeden večer projdou nejúspěšnějšími scénami z představení uplynulých let, jakými jsou Casanova, Hádanky, Graffiti, Argonauti nebo stálice repertoáru Kouzelný cirkus. Největším lákadlem ale bude bezpochyby Code 58.08, krátká multimediální show, kterou zatím diváci přímo v Laterně magice neviděli. Byla postavena jako doprovodný program výstavy Bruselský sen a řada návštěvníků se zajímala, kdy se Code 58.08 dostane na repertoár.

„Chuť připravit kompilační představení, v němž představíme výběr“ ve stylu 'Best of' byla už před mnoha lety. Vždy ta myšlenka ale narazila na problém redukce podoby té či oné ukázky. Unikátní na Laterně je právě to, že každé její představení vytváří zcela odlišný prostor a princip imaginace, i když žánrově a principiálně je Laterna stále stejná. Nicméně jsme do toho konečně přece jen šli i s tímto rizikem a možností dalších komplikací, jako je např. rozdílná kvalita obrazu atd. Bereme to jako takovou malou rekapitulaci, výroční projekt, hravou podívanou," vysvětluje dramaturg Laterny magiky Václav Janeček.

V představení se objeví klauni z Kouzelného cirkusu, současný tanec zastupuje část choreografie Graffiti Jiřího Bubeníčka, nechybí lyrický duet v téměř neoklasickém stylu a další směs žánrů. Dvě ukázky pocházejí z představení Hádanky, které už na repertoáru není, ostatní mohou být pro diváky pozvánkou na celou produkci. Jak Václav Janeček připustil, po stránce scénografické se Laterna magika musela uchýlit k co nejjednoduššímu řešení, už kvůli plynulému střídání čísel bez přestavby. Pro výběr ukázek použili tvůrci jednoduchý klíč - diváky. Vybrali zkrátka ty scény, na které publikum nejvíc reaguje, nebo které dokreslují pestrost a dynamiku představení.

Představením provází filmový pár tanečníků, kteří se pak na jevišti objevují v závěrečném kuse, Code 58.08, diváky vedou nejen z obrazu do obrazu, ale i zákoutími Prahy a Laterny magiky. Natáčení filmové části proběhlo v létě, třeba na terasách paláce Adria nebo na Vltavě, ale také v zákulisí Laterny magiky.

„Všechna čísla jsou buď na repertoáru nebo alespoň průběžně zkoušená a oprašovaná, pro nás tanečníky o zvláštní premiéru nejde. V některých částech se vytvářejí nové alternace, ale vše probíhá docela v klidu,“ hodnotí přípravu hlavní protagonisté Zuzana Kvačková a Pavel Knolle.

Cocktail 008:

První provedení mohou diváci zhlédnout 10. 10. 2008 od 20:00 hodin, další reprízy do konce měsíce budou následovat 11., 13., 14., 28., 29. a 30.