Fotografie Bruno Barbeye z května 1968 ve Francouzském institutu

Praha - Květen 1968 ve Francii je název výstavy známého francouzského fotografa Bruna Barbeye, která od 10. října do 29. listopadu probíhá v galerii Francouzského institutu ve Štěpánské ulici v Praze. Barbeyovy fotografie připomínající 40. výročí květnových demonstrací, stávek a nepokojů, které tehdy propukly především v Paříži, patří mezi nejslavnější z té doby.

Květen 1968 ve Francii:

Zhruba polovina z vystavovaných černobílých fotografií tvoří snímky, které ještě nebyly na žádné expozici prezentovány.

Za výstavou Bruno Barbeye stojí Francouzský institut v Praze: spolu s mnoha dalšími kulturními akcemi i tato výstava patří do Francouzské sezóny 2008, představující v Česku během celého roku francouzskou kulturu.  Francouzskou sezónou, která právě na podzim vrcholí, tak země galského kohouta symbolicky předává „žezlo“ České republice v předsednictví v Evropské unii.

Bruno Barbey fotografoval během událostí ve Francii v květnu 1968 na mnoha místech, hlavně na Sorbonně v Paříži, v divadle Odeon, v továrně Renault v době stávky a také v pařížské Latinské čtvrti, kde tehdy probíhaly bouřlivé manifestace. Fotograf je členem agentury Magnum, která také spolupracuje s Francouzským institutem při přípravě výstavy.

Výstava bude otevřena od 10 do 19 hodin, v sobotu pak od 10 do 14 hodin. Vstup pro veřejnost je volný.